Dödläge efter överhusvalet

Efter knappt ett år med regeringsmakten förlorade DPJ valet till överhuset i juli, vilket skapat ett politiskt dödläge. Lägre förväntningar på framtiden ökar chansen till positiv överraskning.

Jonas Lindmark 2010-08-24 | 13:23
Facebook Twitter LinkedIn

Tokyobörsen föll kraftigt under våren, efter stark utveckling fram till mitten på april. I snitt har Japanfonderna backat 9 procent de senaste tre månaderna, medan globalfonderna bara backat 2 procent (fram till 23 augusti).


Diverse negativ statistik som visar att tillväxten tappat farten påverkar troligen, men den största negativa nyheten är rimligen valet till överhuset 11 juli. Yukio Hatoyama, som tog över utmanarna DPJ och regeringsmakten i september med mandat att förändra, visade sig oförmögen att fatta beslut och avgick i början av juni. Efterträdaren Naoto Kan hade bara en dryg månad på sig innan valet till överhuset, men tog risken att hålla med motståndarna inom LDP (som fram till i höstas hade regeringsmakten i över 40 år) att en dubbling av momsen (nu bara 5 procent, jämfört med 25 procent i Sverige) behövs för att hantera statsskulden.


Valet till överhuset 11 juli resulterade som många fruktat i att DPJ förlorade sin majoritet och att det politiska läget åter är låst. Utan egen majoritet i vare sig överhuset eller två tredjedelars majoritet underhuset, så har Kans regering fått svårt att driva igenom reformer. Enligt The Economist finns det ändå ett positivt budskap från väljarna i Japan: De ger ökat stöd till partier som lovar reformer och de straffar partier som tidigare fått makten men misslyckats med att leverera reformer.


Lägre förväntningar


Framtiden ser ändå mer osäker ut än tidigare. För 12 månader sedan när DPJ tog över makten från de etablerade makthavarna inom LDP fanns hopp att en helt ny grupp politiker skulle kunna bryta med särintressen och fastlåsta strukturer. Nu har nykomlingarna misslyckats och två små partier är vågmästare i överhuset.


Utländska investerare blir rimligen skrämda av bristen på politisk handlingskraft i Tokyo. De som redan tidigare resonerat att de undviker att investera i Japan så länge landet saknar en handlingskraftig regering har fått ytterligare skäl att vänta. Å andra sidan ger negativa förväntningar på ett land större utrymme för positiva överraskningar. Men det verkar krävas tålamod, japanerna är sällan snabba att fatta beslut om reformer.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar