Vinnare under september

Sverigefonderna steg brant under september och försprånget mot världsindex har ökat hittills i oktober. Förväntningarna är alltså höga inför kvartalsrapporterna, vilket ger ökad risk för besvikelse.

Jonas Lindmark 2010-10-14 | 14:25
Facebook Twitter LinkedIn

Bland totalt 107 fondindex för olika typer av aktiefonder är Sverigefonderna tydliga vinnare under september. I snitt steg de 9,8 procent medan den genomsnittliga aktiefonden bara steg 2,2 procent. Och ingen annan kategori fonder steg mer.


Förklaringen är rimligen en kombination av politik, ekonomi och psykologi. Resultatet i riksdagsvalet 19 september blev ganska exakt enligt prognoserna i början av månaden, men gav rimligen ändå en lättnad på aktiemarknaden. Tillväxten i svensk ekonomi fortsätter att vara bättre än snittet i EU och den svenska kronan har stärkts, vilket ger dubbel bonus för utländska investerare. Lägg därtill d

en gamla tendensen att många investerare mot slutet av året vill plocka in årets vinnare i sina portföljer, för att kunna visa upp starka innehav i årsrapporterna, så skapas ett ”momentum” som lyfter aktiekurserna lite till.


Höga förväntningar


Men med i snitt 16 procent värdeökning sedan årsskiftet (fram till 13 oktober), samtidigt som den genomsnittliga globalfonden har backat 2 procent, så är det uppenbart att förväntningarna på Stockholmsbörsen har höjts rejält inför kvartalsrapporterna som offentliggörs de närmaste två veckorna. Det ger ökad risk för besvikelser, särskilt som marginalerna redan tidigare är rejält uppskruvade i många exportföretag som passat på att skära i kostnaderna under finanskrisen.


Den tydligaste källan till oron är just den starkare kronan, som slår mot börsföretagens resultat på flera sätt. Dels blir intäkter utomlands mindre värda och konkurrenskraften för tillverkning i Sverige sämre. Dels behöver även balansräkningarna justeras vid årsskiftet, då marknadsvärdet på tillgångar utomlands räknas om. Många företag som är börsnoterade i Stockholm har mer än 90 procent av försäljningen utomlands och ibland även fastigheter och andra tillgångar.


Svenska börsbolag i andra branscher, som banker och fastighetsbolag, tjänar mer entydigt på en starkare krona. Och för importörer är det förstås bingo när inköpen blir billigare. Men totalt sett är en starkare krona negativt för börsen, särskilt om man tar hänsyn till att aktier ofta värderas globalt jämfört med nyckeltalen för andra företag i samma bransch.


Svängar och hack


Därmed är det troligt att Stockholmsbörsen och därmed Sverigefonderna kommer att svänga ovanligt mycket i värde de närmaste veckorna. Värdeförändringar på mer än 1 procent per dag blir troligen mer regel än undantag. Under sådan oro har det tidigare ofta kommit branta hack nedåt.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar