Bra start för IT-fonder

De flesta aktiefonder har backat hittills 2011, men USA-noterade aktier har klarat sig bra. Särskilt gäller det teknikbolag som Google, Microsoft, Apple och Ericsson.

Jonas Lindmark 2011-02-10 | 14:50
Facebook Twitter LinkedIn

De flesta typer av aktiefonder har haft en svag start på 2011, globalfonderna har i snitt backat en procent fram till i går kväll och de flesta tillväxtmarknadsfonder (Asien, Latinamerika, Östeuropa), har backat betydligt mer.


Den direkta förklaringen är den fortsatt starkare svenska kronan, som gör att utländska aktiekurser blir mindre värda när de räknas om till kronor. TCW-index har fallit under 120 för första gången på över tio år och en euro för 8,82 är den lägsta noteringen sedan starten för EU:s gemensamma valuta. Men en ökad oro kring olika hot mot världsekonomin, som stigande råvarupriser och uppror i Mellanöstern, har r

imligen bidragit.


Revansch


Börserna i New York har dock varit starka, även om dollarn samtidigt backat. Ett tydligt undantag är därför USA-fonder generellt och särskilt IT-fonderna som ju ofta har merparten amerikanska innehav. Till skillnad från de flesta andra typer av aktiefonder har PPM-fonderna i kategorin ”Branschfond, ny teknik” stigit nästan 2 procent från årsskiftet fram till i går kväll. Vinnare är DnB Nordic Technology och Skandia Time Global som innehåller en hög andel telekommunikation och har störst andel placerad i Google, Microsoft, Apple och Ericsson.


Detta är en välkommen revansch och en fortsättning på den starka återhämtningen under hösten för IT-fonder. I ett längre perspektiv är förstås fortfarande USA-aktier i allmänhet och IT-aktier i synnerhet långt efter resten av den globala aktiemarknaden. Men det verkar ändå som att de mekanismer som jag skrev om senast i ”Tjäna på att gå mot strömmen med ETF” (länk ovan till höger) är på väg att få överhanden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar