Överhettning i Brasilien

Ett stopp för billån visar att centralbanken i Brasilien har ett svårt läge. De tvära svängningarna hos Latinamerikafonderna lär fortsätta.

Jonas Lindmark 2011-04-20 | 11:09
Facebook Twitter LinkedIn

En svag start på 2011 för Latinamerikafonderna betyder inte att aktier i Brasilien (som står för i snitt 2/3 av innehållet i fonderna) har blivit billiga. Men nedgången hittills i år (fram till 19 april) på 10 procent i snitt för de tio valmöjligheterna i PPM visar att denna tillväxtmarknad fortsätter att drabbas hårt när intresset för risktagande minskar. Och omvärderingen som började förra året ser ut att fortsätta.


Det avgörande problemet i Brasilien är den stigande inflationen, som efter återkommande hyperinflation på 1980-talet och 1990-talet är något som myndigheterna är fast beslutna att stoppa. Det senaste året har ökning

stakten hos KPI i Brasilien ändrats från centralbankens mål på 4,5 procent upp till den senaste noteringen i mars på 6,3 procent. Förklaringen är en stark högkonjunktur med låg arbetslöshet (bara 6,5 procent i mars) och stora inflöden av utländskt kapital – samtidigt som regeringen behåller ett underskott i statsbudgeten. Centralbanken har därför höjt sin styrränta flera gånger, senast till 11,75 procent.


Stopp för billån


Så höga räntor skulle slå tvärstopp på svensk ekonomi, men överhettningen är så stark i regionen kring Sao Paulo att en allmänt hög räntenivå inte anses tillräcklig för att bromsa ekonomin, så nyligen lanserades begränsningar i möjligheten att köpa bilar med lånade pengar. Enligt en analys av Morgan Stanley är argumentet för att fokusera på inhemska konsumenters lån att detta inte bidrar till att driva upp valutakursen.


Ett annat problem för Brasilien är nämligen att höga råvarupriser och ökat ekonomisk tillväxt har lockat stora inflöden av utländskt kapital, som driver upp växelkursen för brasilianska realen och därmed ger inhemska företag ökad motvind. Exportföretagen får svårare att konkurrera och övriga företag tvingas tävla med en brant stigande import (som nästan fördubblades förra året). Men att begränsa befolkningens möjligheter att köpa bil är knappast politiskt populärt, så detta visar att centralbanken har ett svårt läge.


Andra hot mot en balanserad ekonomisk tillväxt i Brasilien är kombinationen av den finansiella oron i Europa och ökade budgetunderskott i USA. President Obama och ledande demokrater har gått med på fortsatta skattesänkningar för de rika, vilket på sikt rimligen ger en svagare dollar. Samtidigt blir det allt tydligare att Europa går en annan väg och försöker spara sig till ökat förtroende för euron. Därmed verkar det återstå stigande valutakurser för tillväxtmarknader i Asien och Latinamerika för att ekvationen ska gå ihop. Men även om Brasilien är ett stort land geografiskt och befolkningsmässigt, så räcker inte landet till för att få fart på resten av världsekonomin.


Fortsatt oro


Under 2011 spår många att skattesänkningarna i USA kommer att ge högre tillväxt där och därmed draghjälp även för Latinamerika. Men redan året efter kommer rimligen en baksmälla, när budgetunderskotten i många länder hotar att bli ohanterliga. Aktiemarknaderna brukar försöka ligga minst ett halvår före, så mitt tips fortsätter att vara att räkna med oro även på börsen i Sao Paulo. Och eftersom börsen i Brasilien som sagt står för 2/3 av innehållet i en normal Latinamerikafond, så blir deras svängningar nästan lika stora.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar