Fokus på statliga problem

Krisen i Grekland har flyttat fokus från börsföretagens möjligheter inom EU till riskerna med svag statlig kontroll. Men 2012 får Östeuropafonderna en ny chans.

Jonas Lindmark 2011-06-21 | 14:58
Facebook Twitter LinkedIn

Fram till början på april höll Rysslandsfonderna emot bra, när övriga tillväxtmarknader backade. Men då föll oljepriserna tillbaka något (även om de fortfarande är högre än vid årets början) samtidigt som de dåliga nyheterna dominerat både i USA och i Europa.


Längre söderut påverkades Turkiet och Balkanfonderna tydligt under februari av oroligheterna i Nordafrika, men lyftes sedan av en allmän optimism. De senaste två månaderna har dock den tidigare försvagningen fortsatt och Turkietfonderna har totalt under första halvåret backat nästan lika mycket som årets förlorare Afrikafonderna och Indienfonderna.


De aktiemarkna

der i Östeuropa som istället klarat sig bäst hittills under år 2011 är i länderna Tjeckien, Ungern och Polen. Gemensamt är större exponering mot den förbättrade tillväxten i tysk ekonomi och längre avstånd både politiskt och ekonomiskt till problemländer som Grekland. Å andra sidan har fondernas utveckling här varit betydligt svagare i ett tre- och fem-årsperspektiv, så det är rimligt att många aktieinvesterare när de vill minska risktagandet föredrar EU-länder med hög tillväxt framför regioner med större politisk risk som Latinamerika och Asien.


Dessutom finns i Östeuropa många av världens ”frontier markets”, alltså länder med nystartade små börser. Här har spridningen i avkastning varit stor och beror troligen mer på lokala faktorer än utvecklingen globalt. Bulgarien, Rumänien och Serbien är vinnare hittills 2011, medan nedgången har varit störst i Baltikum. Men precis som stora inflöden i på aktiemarknaderna i Östeuropa i början av 2010 gav stora uppgångar, så är aktiekurser och därmed fonder känsliga för om utländska investerare väljer att sälja.


Framtiden


Även resten av året blir rimligen orolig. Känsligheten för globala nyheter hittills i år har minskat förtroendet för att mer långsiktiga investerare som pensionsfonder skulle ge en stabilare börsutveckling i Östeuropa. Dessutom har upprepade dåliga nyheter från främst Grekland flyttat fokus till de politiska risker som finns kvar även i relativt mogna och avancerade ekonomier. Problem att bekosta växande statliga utgifter när korruption, skatteplanering och svag statlig kontroll begränsar de statliga intäkterna finns rimligen i hela Östeuropa.


Min gissning är att det först under 2012 är möjligt att åter flytta fokus till de långsiktiga möjligheterna för regionen. Det närmaste halvåret kommer de tyvärr troligen att överskuggas av dåliga ekonomiska nyheter från Västeuropa, men nästa år kommer en ny chans att blicka längre framåt. Fast framtiden är som vanligt oviss och med så många länder att välja mellan lyckas spekulanterna antagligen skapa en positiv spiral någonstans. För fondsparare i Sverige är det som vanligt klokt att överlåta valet av landfördelning till en professionell förvaltare som är specialiserad på regionen.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar