Jämtland klarar sig, köp Europafonder

Att inte spara i Europafonder på grund av problemen i Grekland – det är ungefär som att Jämtland skulle förstöra framtiden för Sverigefonderna.

Jonas Lindmark 2011-08-22 | 14:41
Facebook Twitter LinkedIn

Är Jämtland en del av Sverige, på samma sätt som Grekland är en del av EU?


Svaret på den frågan tycker jag ger nyckeln till debatten om skuldkrisen i södra Europa och eurons framtid. Jämtland har 127.000 invånare vilket är 1,4 procent av Sveriges befolkning. Grekland har 11,3 miljoner invånare, drygt 2 procent av EU.


Jämtlands ekonomi bygger till stor del på lojalitet från dem som flyttat till storstäderna i södra Sverige, på turister som åker skidor och på statliga bidrag. Arbetslöshet är högre, andelen sjukskrivna större (särskilt under älgjakten), skatteunderlaget svagare och kommunalskatterna högre. Ändå har jag al

drig sett någon påstå att Jämtlands problem skulle vara ett argument att inte investera i Sverigefonder, eller att Jämtland behöver en egen valuta för att kunna öka sin inflation.


Grekland har media däremot i snart ett år pekat ut som en avgörande orsak till fallande aktiekurser i Europa och som ett hot mot den gemensamma valutan euro. Ett tydligt exempel finns i Dagens Nyheter i lördags, där Richard Swartz på ledarsidan påstår att i bland annat Grekland, Portugal, Spanien och stora delar av Italien ”lever man… av tre inkomstkällor: av egna gästarbetare i det industrialiserade Europa, av turism och av krediter som sällan eller aldrig betalas tillbaka.” Slutsatsen är att långivarna är lurade: ”De utlånade pengarna lär vara försvunna för gott.”


Vi har råd


De grekiska problem som tas upp är verkliga, men inte hela sanningen. Och jag tror inte att DN skulle ha publicerat Swartz artikel 2007, innan finanskrisen, trots att dessa problem i länderna kring Medelhavet fanns även då.


Dessutom är slutsatsen fel. Vi i Europa har tillsammans råd med Grekland, precis som för fyra år sedan, på ungefär samma sätt som Sverige har råd med att ekonomin ser annorlunda ut i landskap som Jämtland.


Att hålla fast vid euron är ett politiskt beslut, inte ett ekonomiskt beslut. Det betyder att förhandlingar mellan regeringschefer avgör, inte rädslan hos investerare att bankerna i Grekland inte kommer att betala tillbaka lånen. Att införa euro som en gemensam valuta var och är en viktig del av strävan efter en gemensam marknad med fri rörlighet, som liknar USA. Den ger ökade möjligheter till konkurrens och därmed lägre kostnader – men i botten finns målet att undvika krig och andra konflikter i framtiden, genom att knyta starkare ekonomiska band. Därför kommer beslut att fortsätta stötta Grekland att vara en del av Europas gemensamma politisk strategi – precis som Jämtland kommer att fortsätta vara en del av Sverige.


Om man jämför med Norrland så har Grekland dessutom uppenbara fördelar, främst ett varmare klimat, en fantastisk övärld och fler turister. Rimligen kan det kompensera för större problem med korruption, skattesmitare och för låg pensionsålder. Även om det inte är populärt hos väljarna så kommer de stora rika länderna i Europa, främst Tyskland, att hjälpa till och betala för att behålla en gemensam marknad – med valutan euro.


Köp Europafonder


Många fondsparare skräms av nyheterna från Grekland och andra länder vid Medelhavet, så att även Europafonderna har fått stora uttag under den senaste månadens börsoro. Men jag tycker att de som är oroliga ska fundera på om problemen i Jämtland och resten av Norrland på samma sätt gör att avkastningen i Sverigefonder framöver kommer att bli dålig?


Min slutsats är att oron är överdriven och att aktiekurserna i Europa har pressats ned orimligt långt. Som jag skrev i förra veckans krönika (”Verkligheten stabil, media svajar”, länk ovan till höger) så dominerar pessimismen starkt och det är lätt att dras med när fokus är på det negativa. Men för alla som sparar så betyder dagens rekordlåga räntor att aktiefonder är det enda rimliga alternativet för långsiktigt sparande.


Rapporterna för andra kvartalet visar att börsföretagen generellt fortsätter att tjäna bra med pengar. Börsaktier i Europa är fortfarande lägre värderade än i USA, trots att de ekonomiska problemen på andra sidan Atlanten är större på många områden. Så i valet mellan de två största delarna av världsekonomin är mitt tips: köp Europafonder.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar