Årets start spegelbild av 2011

Förra årets förlorare blir ofta nästa års vinnare och det mönstret bland aktiefonder är ovanligt tydligt under årets första sex veckor. Så länge den långsiktiga trenden är platt är det lätt att tjäna på att sälja dyrt och köpa billigt.

Jonas Lindmark 2012-02-09 | 14:27
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiefonderna har fått en väldigt bra start 2012. I snitt steg de 7 procent under januari enligt Morningstars fondindex. Detta räcker för att ta igen mer än halva nedgången förra året och visar att köpintresset är starkt på aktiemarknaden så snart trenden ser ut att ha vänt.


Spegelbild


Vinnare under januari är högriskfonder som placerar i enskilda länder som Turkiet, Indien och Ryssland som stigit mellan 15 och 20 procent. Detta är en spegelbild av förra året, då dessa fonder utvecklades allra sämst och Turkietfonderna föll 36 procent, Indienfonderna 34 procent och Rysslandsfonderna rasade 29 procent.


Historiskt finns en ofta omskriven ”januarieffekt” som innebär att aktiemarknaden i snitt utvecklas bättre än alla andra månader under året. Denna effekt brukar vara särskilt tydlig på Stockholmsbörsen, men experterna är inte eniga om vad den beror på. Om majoriteten placerare var rationella och agerade baserat på all tillgänglig information (en effektiv marknad), så borde prisuppgången under januari motverkas av att tillräcklig många passa på att köpa aktier under hösten och sälja i januari.


Men tillräckligt många placerare är inte rationella och många övriga har anpassat sig och tjänar extra på galenskapen (ett annat exempel finns i ”Börsen är galen, inte Ericsson”, länk till höger). Hittills i år så har Sverigefonderna stigit lite mer än globalfonderna, men lika mycket som fondindex för alla typer av aktiefonder. Förlorare är läkemedelsfonder – de enda som steg i värde under 2011. Särskilt med facit i hand är mönstret övertydligt, internationellt brukar man tala om ”risk on – risk off” för beteendet att många placerare samtidigt säljer alla typer av placeringar som ses som högrisk och byter till de tillgångar (aktier, obligationer, valutor, råvaror, fastigheter) som ses som mer okänsliga för den globala konjunkturutvecklingen.


Sälj dyrt, köp billigt


Som fondsparare är det svårt att hinna reagera på de snabba rörelserna (daglig handel, ofta med fördröjning) och dessutom osannolikt att amatörer ska lyckas bättre än proffsen. Men i ett perspektiv av månader och år så betyder branta svängningar kring en långsiktigt platt trend att det går att öka avkastningen genom att ett par gånger om året ändra fördelningen i fondportföljen. En försiktig metod att sälja dyrt och köpa billigt är att ”rebalansera” (återställa den ursprungliga fördelningen), men genom att köpa mer av de aktiefonder som backat mest kan fördelen öka (mer om detta i förra veckans krönika ”Kvitt eller dubbelt i PPM-portföljerna”).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar