Dramatiskt bland svenska topp-10

De senaste fem åren har de största svenska börsaktierna haft dramatiskt olika utveckling. Flera har mer än dubblats i värde, medan aktiekursen hos bjässar som SEB, Stora och Swedbank mer än halverats. Bara äkta aktiva förvaltare kan dra full nytta av skillnaderna.

Jonas Lindmark 2012-05-10 | 15:15
Facebook Twitter LinkedIn

Stockholmsbörsen tog sig med uppgången under första kvartalet i år nästan tillbaka till samma nivå som vid toppen för fem år sedan. Svängningarna har varit stora, med brant nedgång under de första två åren, följt av två år med återhämtning och sedan eurokrisen hösten 2011.


Därför är det intressant att se vilka aktier som är kvar på topp-10 och hur olika typer av aktier har klarat sig de här fem åren, samt försöka avgöra vad det säger om Sverigefondernas möjligheter framöver. Storbolagens aktier har i snitt backat lite mer än börsindex och nedgången är i snitt 8 procent sedan april 2007.


Vinnare de senaste fem åren är lite mindre börsbolag med stabilt växande intäkter som Elekta och Swedish Match. Deras aktiekurser har i snitt stigit mer än 14 procent per år, riktiga kursraketer alltså. Det är dock svårt att peka ut vinnare bland branscherna, eftersom variationerna är stora. Till exempel har Handelsbankens aktiekurs stigit, medan SEB och Swedbank är bland de största förlorarna. Och även Stora Enso har rasat, medan konkurrenten SCAs aktier har klarat en svagt positiv avkastning.


Ericsson var tidigare största börsbolag men har nästan halverat sin aktiekurs, medan Telia och Kinnevik klarat att ge positiv avkastning den senaste 5-årsperioden. Störst mätt som börsvärde är numera Hennes & Mauritz.


Ny ordning på topp-10


Lärdomen av detta för fondsparare är att förvaltarnas val av aktier har väldigt stor betydelse sett över långa tidsperioder. Enskilda kvartal eller år så dras ofta alla aktier med uppåt eller nedåt, med små skillnader. Men sett över fem år blir skillnaderna dramatiska. SEB:s aktiekurs har backat från 120 till 44 kronor, medan Handelsbankens har segat sig upp från 200 till 218 kronor. Ericsson har på fem år halverats från 130 till 63 kronor, medan HM har stigit några kronor.


För fem år sedan var topp-10 på Stockholmsbörsen: Ericsson (13,8% av hela börsvärdet), Nordea, Teliasonera, HM, Atlas Copco, SEB, Volvo, Handelsbanken, Astrazeneca och Swedbank (4,3%).


Fondbolaget måste dock ge förvaltarna frihet att helt välja bort aktier, inte tvinga dem att köpa lite av alla storbolag, för att spararna i en fond ska ha chans att fullt ut dra nytta av förvaltarens skicklighet. Du kan kontrollera detta genom att jämföra fondernas innehav och se om några av de största börsbolagen saknas. Ny topp-10 med de största bolagen på Stockholmsbörsen per 30 april är: HM (13,1%), Nordea, Ericsson, Teliasonera, Volvo, Atlas Copco, Handelsbanken, Sandvik, Swedbank och SEB (3,7%). Nykomling är bara Sandvik, men ordningen har ändrats rejält.


Om alla dessa 10 storbolag är med i fondportföljen, då vet du att förvaltaren håller fonden nära index och att avkastningen troligen också kommer att ligga nära index, minus kostnaderna. Men om flera av de största svenska börsbolagen saknas, då är det en äkta aktivt förvaltad Sverigefond. En liknande genomgång av Sverigefondernas resultat de senaste fem åren finns i dagens krönika "Gamla favoriter håller ännu" (länk ovan till höger).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar