AP7 svartlistar 14 bolag

AP7 har uppdaterat sin svarta lista över bolag som förvaltaren exkluderar från sin förvaltning. Det innebär att Sveriges största, såväl som en av Europas största fond AP7 Aktiefond nu totalt exkluderar 107 icke hållbara bolag. 

Johanna Englundh 2022-06-02 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Per den 1 juni 2022 tillkommer 14 nya bolag på AP7:s svarta lista. Samtliga nya bolag är svartlistade på grund av att de agerar i strid med Parisavtalet genom storskalig kolverksamhet eller oljesandsutvinning utan trovärdiga omställningsplaner. Totalt är 102 företag svartlistade och exkluderade från fondens investeringsuniversum.

"En stor andel av de nya svartlistade bolagen är kolbolag utan trovärdiga omställningsplaner. Vi gör ingen sektoruteslutning, utan svartlistar bolag med storskalig verksamhet inom termiskt kol och kolkraft som inte börjat ställa om. Vår svartlistning är resultatet av ett omfattande ägarstyrningsarbete där vi konstaterat att många bolag rör sig i en positiv riktning just nu. I vissa fall är det för tidigt att avgöra vilka omställningsplaner som är trovärdiga, men med tiden kommer det tydliggöras alltmer", säger Charlotta Dawidowski Sydstrand, ESG-ansvarig, AP7.

Samtliga 14 nya svartlistade bolag är svartlistade på grund av att de inte uppfyller kravet på trovärdiga klimatomställningsplaner och bedriver kol- eller oljesandsverksamhet, uppger AP7. 

 

 

Fem bolag har samtidigt avförts från listan.

De fem bolag som inte längre är svartlistade är Cintas Corp, Entergy Corp, The Southern Company, TC Energy Corp (tidigare TransCanada) och Toshiba Corp. Detta baserat på att det inte finns verifierad information om pågående normkränkningar från dessa bolag.

Hela listan över de 102 bolag som AP7 exkluderar hittar du här. 

 

AP7 Aktiefond hamnar för tillfället på en andraplats sett till de största fonderna i Europa utifrån förvaltat kapital. Svenska jätten är dock den enda som belönats med 5 stjärnor från Morningstar. Det är även den fond som har haft betydligt bäst avkastning om man ser på lite längre sik: den annualiserade avkastningen de senaste fem åren landar på 11,3%, medan den med näst bäst avkastning har ett resultat på 3,8%. 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar