Viktigt första steg mot korruptionen i Brasilien

Högsta domstolen i Brasilien har oväntat dömt flera mäktiga politiker för att ha köpt stöd åt regeringspartiet med statliga pengar. Aktiemarknaden är fortsatt svag och de tvära svängningarna lär fortsätta.

Jonas Lindmark 2012-10-17 | 15:11
Facebook Twitter LinkedIn

Brasilien utmärker sig geografiskt på flera sätt: Det är det största landet på södra halvklotet. Mer än hälften av Amazonas, världens klart största regnskog, ligger i Brasilien. Amazonasfloden är ”bara” tvåa i längd efter Nilen, men vattenflödet är större än de sju följande floderna tillsammans.


Sao Paulo är inte bara Brasiliens finansiella centrum med Latinamerikas största aktiebörs, utan även den folkrikaste staden på södra halvklotet med ungefär 20 miljoner invånare, inräknat förorterna. I centrum finns många huvudkontor, och svenska företag väljer ofta Sao Paulo som bas för verksamheten i Sydamerika. Här finns också starka politiska intressen, till exempel införde staden ett förbud mot utomhusreklam i januari 2007 som är det första i världen utanför kommunistländerna.


Korruption


Men storleken skyddar inte mot utvecklingsländernas vanligaste problem: korruption. Enligt organisationen Transparency International har Brasilien klart värre problem än de flesta länder i Östeuropa och hamnar på plats 73 i deras ranking under 2011. Jämfört med de andra BRIC-länderna är det aningen bättre än Kina (plats 75) och Indien (plats 95) och klart bättre än Ryssland (plats 143). Men jämfört med de stora länderna i Europa är det bara Italien (plats 69) och Grekland (plats 80) som har lika omfattande korruption.


9 oktober kom dock ett oväntat rakryggat beslut från högsta domstolen, att de politiker som varit inblandade i mensalão-skandalen kommer att bestraffas. 2005 blev det offentligt att regeringspartiet PT hade köpt röster i kongressen genom att förskingra statliga pengar och betala ut extra månadslöner (mensalão). Flera politiker med nära koppling till den förra presidenten Lula da Silva riskerar fängelsestraff. Bland dem ingår dåvarande stabschefen José Dirceu tillsammans med både partiordföranden och kassören i regeringspartiet PT. 25 personer är redan dömda och deras straff kommer att meddelas den närmaste månaden. Problemen med korruption är inte lösta genom att några mäktiga politiker sätts i fängelse. Men detta är ändå ett viktigt första steg som signalerar att det inte längre är ofarligt för politiker att ge eller ta emot mutor.


Börsen backat kraftigt


Brasiliens stora yta, 19 gånger större än Sverige, har varit en fördel under de senaste tio årens branta uppgång för råvarupriser. Landet var 2010 världens tredje största exportör av jordbruksprodukter. Men nu verkar toppen vara passerad för många råvaror och tillväxten i den brasilianska ekonomin har avtagit. Centralbanken har svarat med kraftigt sänkta räntor, under det senaste året har styrräntan sänkts från 12 till 7,25 procent. Det har inte hindrat att aktiemarknaden i Sao Paulo har backat kraftigt under våren och tillhör de sämsta i världen hittills under 2012.


Även på andra områden än korruptionen har Brasilien svåra problem. Ett exempel är orimligt höga kostnader för pensioner, som jag skrev om i våras (”Alltför generösa pensioner”, länk ovan till höger). Aktiemarknaden verkar ha lätt att ta ut för mycket i förskott, det syntes tydligt under börsuppgången 2006-2007. Efter årets börsnedgång verkar förväntningarna mer rimliga, men även i framtiden lär börsen i Sao Paulo svänga kraftigt och de svenska Latinamerikafonderna har i snitt 60 procent placerat där.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar