Bioteknik är hett igen

En udda kategori bland årets vinnare är bioteknikfonderna. De brukar klara sig bra när andra aktiefonder faller, men i år har de även överraskat uppåt.

Jonas Lindmark 2012-12-06 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

Bioteknikfonderna går ofta mot strömmen. Under 2008 när aktiefonder i snitt föll 38 procent så var bioteknikfonder med en nedgång på bara 4 procent en av de kategorier som klarade sig allra bäst. Även under 2011 när eurokrisen gjorde att aktiefonder i snitt föll 13 procent, så gick bioteknikfonderna mot strömmen och steg 6 procent.


Under första halvan av 2012 förstärktes kursuppgången och även om börsutvecklingen sedan har mattats så är snittet i kategorin en uppgång i år på 24 procent (fram till 5 december). PPM-fonden UBS EF Biotech som har stigit 30 procent är vinnaren. Totalt sett under de senaste fem åren har fondindex för bioteknikfonder stigit just 30 procent medan snittet för samtliga aktiefonder är en värdeminskning på 17 procent.


Allra hetast var aktier i bioteknikföretag i början 1990-talet, då förväntningarna var extremt högt uppdrivna. Mest omskrivet då var amerikanska Genentech. Sedan har det visat sig att kostnaderna, svårigheterna och tidsåtgången innan nya produkter kan lanseras är större än förhoppningarna var då. Därmed har bioteknik mer blivit som en bransch bland andra.


De senaste åren har flera av de största blivit uppköpta. Genzyme var värdens tredje största bioteknikföretag när det 2011 blev uppköpt av franska Sanofi. Genentech köptes 2009 av schweiziska Hoffman La Roche. Det största oberoende företaget i branschen är numera Amgen med 17.000 anställda.


Alla i USA


Alla de stora börsnoterade företagen inom bioteknik finns i USA och kopplingen till amerikanska universitet är ofta stark. Därmed påverkas dock aktiekursernas utveckling även av den allmänna synen på börserna i New York och av dollarkursens utveckling. De senaste åren har USA-aktier under många kvartal varit starkare än världsindex, vilket ökat intresset.


Läkemedelsfonder är ett betydligt stabilare alternativ. De investerar främst i ännu större företag som redan har stora mängder etablerade produkter, medan värdet hos bioteknikaktier till stor del hänger på förhoppningar om framtida lanseringar. Även läkemedels har utvecklats bättre än snittet de senaste fem åren, fast uppgången det senaste året är inte lika stor.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar