Nytt lyft för läkemedel

Även i år har läkemedelsfonderna gått mot strömmen. Bäst har utvecklingen varit för bioteknikbolagen, trots motgång för ”personalised medicine”.

Jonas Lindmark 2012-06-18 | 18:29
Facebook Twitter LinkedIn

Läkemedelsfonderna var vinnare förra året och under andra kvartalet i år har uppgången fortsatt. Årets uppgång gör även att branschens aktiekurser har lämnat den platta utvecklingen de senaste fem åren och tagit ett tydligt kliv uppåt. Utvecklingen är klart bättre än resten av aktiemarknaden i Europa och USA, som passerade en topp sommaren 2007 och sedan aldrig lyckats ta sig tillbaka till samma nivå.


Aktiemarknaden i övrigt passerade en topp för tre månader sedan och globalfonderna har i snitt backat 6 procent sedan dess. Sverigefonderna har backat 10 procent och Eurolandfonderna 13 procent de senaste tre månaderna (fram till 15 juni), medan branschfonderna i kategorin läkemedel samtidigt har stigit 2 procent och bioteknik har klättrat hela 5 procent.


Patent inte giltiga


Ändå fick branschen en motgång tidigare i år. 20 mars offentliggjorde högsta domstolen i USA att två patent av tester som behövs för ”personalised medicine” inte är giltiga eftersom de gäller naturliga processer i människokroppen. Förhoppningen har varit att förbättra sjukvården genom att först hitta genetiska skillnader och sedan anpassa doseringen av läkemedel till varje människas behov. Men om företagen inte kan ta patent på testmetoderna så minskar förtjänsterna från dessa. Å andra sidan skulle patenten hindra andra företag från att ta fram bättre test.


En viktig styrka hos läkemedelsbolagen är stabila kassaflöden från mediciner som människor behöver oavsett hur konjunkturen utvecklas. Men svårigheter att hitta fler nya storsäljande mediciner har tidigare under 2000-talet försämrat framtidsutsikterna och därmed hållit nere aktiekurserna. Under våren har detta delvis motverkats av en starkare dollar, eftersom en stor del av försäljningen sker i USA. Men framför allt verkar lyftet bero på att många investerare flyttar pengar från andra branscher, som förlorar mer om världsekonomin drabbas av en ny lågkonjunktur.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar