Fallande real ger krympt handlingsfrihet

Inför presidentvalet i oktober har Brasiliens handlingsutrymme krympt. Fallande valutakurs ger hot om stigande inflation, men i ett längre perspektiv är aktiekurserna fortfarande höga.

Jonas Lindmark 2014-02-13 | 14:23
Facebook Twitter LinkedIn

Brasilienfonderna är de senaste två årens största förlorare och under inledningen av 2014 har nedgången fortsatt att vara större än på övriga tillväxtmarknader. I genomsnitt är värdeminskningen 28 procent det senaste året och 9 procent minus bara sedan årsskiftet.


Samtidigt har världsindex för aktier stigit nästan 30 procent de senaste två åren och Sverigefonderna ännu mer. För svenska fondsparare är Brasilien alltså en riktigt rejäl besvikelse och det kan vara svårt att förstå vad som har gått snett.


Krympt utrymme för reformer


En viktig faktor är valutakursernas utveckling. Så länge råvarupriserna var rekordhöga och inflödet av investeringar till Brasilien stort så lyftes realen, vilket gav problem för inhemska företag att konkurrera. När ekonomin tappat farten så har kapitalflödet vänt och realen har fallit brant. I förhållande till USA-dollarn är nedgången 17 procent sedan i maj förra året. Samtidigt har reallönerna i Brasilien fortsatt att stiga och inflationen pendlar kring 6 procent, vilket är i överkanten av centralbankens mål. Skulle realen falla ytterligare kan en kris uppstå, eftersom importpriserna då skulle stiga brant och troligen tvinga centralbanken att höja räntorna kraftigt.


Därför har utrymmet att stimulera ekonomin krympt och det gör situationen knepig för den sittande presidenten Dilma Rousseff, som nu inleder sin kampanj för att vinna en andra mandatperiod i valet den 5 oktober. Hennes fördel är att regeringen har varit framgångsrik att öka sysselsättningen och levnadsstandarden för många miljoner fattiga. Men väljarnas förväntningar att de offentliga utgifterna ska fortsätta öka kan vara svåra att infria, åtminstone så länge valutan fortsätter att försvagas mot omvärlden.


De svenska Latinamerikafonderna har de senaste åren kraftigt sänkt andelen investerat i Brasilien. Handelsbanken ligger lägst med 37 procent, medan Nordea har 56 procent. Delvis är sänkningen ett resultat av svag börsutveckling i Sao Paulo gjort att andra länder numera har fått större andel i jämförelseindex. Istället är det främst Mexiko som ökat sin andel till mellan 24 och 30 procent. Den långa gränsen mot USA ger dock andra typer av problem (se ”Många svåra brott skrämmer i Mexiko”).


Höga förhoppningar 2010


Det är svårt att spå hur internationella investerare kommer att ändra sina prognoser för regionen framöver, men ett långsiktigt perspektiv är viktigt för att göra en rimlig bedömning. Sett över de senaste tio åren är Latinamerika fortfarande en av de fondkategorier som har stigit mest, i snitt är värdeökningen 185 procent från 2004 till och med 2013. Förhoppningarna var högt uppskruvade både 2006-2007 och 2010 – så även efter de senaste två årens besvikelse är det inte alls självklart att regionens börsbolag är billiga.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar