Av de 39 USA-fonder i kategorin mix bolag som säljs i Sverige är det fyra som har högsta Morningstar Rating 5 stjärnor: SPP USA, Swedbank Robur Index USA, DB MSCI USA och DB S&P 500 – alla fyra är passiva indexfonder.
Indexfonderna investerar enbart i storbolagens aktier, så om dessa i snitt utvecklats bättre skulle det kunna vara förklaringen till att aktiva förvaltare som även köper aktier i små och medelstora börsbolag har lyckats sämre. Men under den senaste 5-årsperioden så har småbolagsfonder som investerar på börserna i New York i snitt stigit aningen mer än de breda fonderna i kategori mix bolag.
Lägre kostnader
Den förklaring som återstår är att indexfondernas lägre kostnader har varit en väldigt stor fördel. Förvaltningsavgifterna hos aktivt förvaltade fonder tar ofta mer än en procentenhet mer av fondkapitalet per år, plus att större omsättningshastighet ger högre transaktionskostnader. Enstaka år klarar många aktiva förvaltare ändå att överträffa börsindex, men under längre tidsperioder väger deras kostnader allt tyngre.
Jämfört med andra fondkategorier så är det tydligt att det är på börserna i New York som de aktiva förvaltarna har haft svårast att överträffa indexfonderna. På mindre börser och tillväxtmarknader verkar det ha varit lättare att hitta felprissättningar. En förklaring kan vara att när andelen fasta ägare (stat, grundare, maktbolag) är stor så ökar sannolikheten att aktier blir felprissatta. En annan trolig förklaring är att det är färre förvaltare och aktieanalytiker som bevakar små aktiemarknader, vilket ökar chansen att skickliga förvaltare kan hitta och dra nytta av felprissättningar.
1 av 39 låg Rating
En annan märklig snedvridning bland USA-fonderna som säljs i Sverige är att av de 39 som har Morningstar Rating så är det bara 1 (Alliance Bernstein US Thematic Research) som har lägre betyg än normalbetyget tre stjärnor, medan 18 har över tre stjärnor. Reglerna för vår Rating innebär att 10 procent av fonderna i en kategori ska få högsta betyg och 10 procent lägsta. 22,5 procent ska få fyra stjärnor och 22,5 procent ska få två stjärnor. Men Ratingen görs gemensamt i hela Europa, så urvalet utländska fonder som säljs i Sverige kan vara snedvridet. Förklaringen när fördelningen blir sned är främst att de flesta mellanhänder väljer att enbart marknadsföra de utländska fonder som har höga fondbetyg.