Svagare uppgång framöver

11 av de 30 största IT-bolagens aktier är övervärderade enligt Morningstars analytiker. De tre allra största är dock fortfarande rimligt värderade, men räkna ändå med långsammare värdeökning framöver.

Jonas Lindmark 2015-01-28 | 14:11
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar har över hundra aktieanalytiker, främst baserade vid huvudkontoret i Chicago. 16 av våra analytiker täcker IT-företag och gör tillsammans analyser av 129 av de största och mest intressanta företagen i branschen.


Därmed täcker analysen gott och väl de aktier som IT-fonder i första hand investerar i. Till exempel har det populäraste svenska alternativet Swedbank Robur Technology hela 49 procent av fondförmögenheten placerad i de tio största innehaven och totalt 76 innehav per 31 december.


+81% på tre år


De svenska IT-fonderna har i snitt stigit 81 procent de senaste tre åren. Börsuppgången har gjort att ganska många av de största IT-bolagens aktier har blivit dyra sett i förhållande till det motiverade värde (fair value) som Morningstars analytiker beräknar. Bland de 30 största IT-aktierna globalt (mätt som sammanlagt börsvärde) är det bara amerikanska IBM som Morningstar anser är klart undervärderad.


11 av de 30 största IT-aktierna är istället övervärderade: Adobe, ASML, Ericsson, Facebook, Infosys, Intel, Samsung, Salesforce, Taiwan Semiconductor, Wipro and Yahoo. En aktie av de 30 har stigit så kraftigt att aktiekursen är nästan 50 procent över Morningstars uppskattning av fair value. Det är holländska ASM Lithography, som tillverkar avancerade tekniska system för tillverkning av allt mindre och mindre microchip.


De tre allra största börsbolagen mätt som börsvärde – Apple, Google och Microsoft – är dock rimligt värderade med aktiekurser nära det fair value som Morningstars analytiker har satt. Analysen bygger i första hand på en analys av företagens konkurrensfördelar (economic moat) och vad dessa innebär för den framtida lönsamheten. Google, Facebook och Oracle har enligt Morningstar de allra starkaste konkurrensfördelarna av världens största IT-företag.


Uppvärderingen de senaste åren är inte alls lika extrem som under IT-bubblan år 2000, men tydligt är ändå att det finns väldigt starka förväntningar att de största IT-företagen kommer att fortsätta öka sina vinster. Högre aktiekurser betyder allt annat lika att det framtida utrymmet för värdeökning minskar och att aktieägarna måste räkna med långsammare värdeökning framöver.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings