Hög tillväxt ger hög värdering i Europa

Under 2015 har Europafonderna fortsatt brant uppåt, trots att euroländernas ekonomiska tillväxt ser ut att ha fastnat kring 1 procent. Högre värdering av tillväxtbolag beror på brist på alternativ, men effekten blir lägre avkastning framöver.

Jonas Lindmark 2015-12-10 | 15:46
Facebook Twitter LinkedIn

Europafonderna är bland vinnarna hittills under 2015, men det mesta av uppvärderingen skedde redan under första kvartalet då den ekonomiska tillväxten såg stark ut. Därefter minskade optimismen, vilket delvis verkar bero på att euron återhämtade sig mot dollarn.


Beroende av omvärlden


Fast där finns en växelverkan, för den starkare euron orsakades troligen delvis av förväntningar om att bra ekonomisk utveckling talade för att den europeiska centralbanken ECB skulle börja höja räntorna redan i slutet av 2016 eller början av 2017. Men nackdelen med en starkare euro är minskat export, vilket bromsar tillväxten. Kärnan i resonemanget är att Europas ekonomi är beroende av resten av världen och därför kommer den inte att kunna accelerera.


"Våra nyckeltal signalerar att USA:s ekonomiska utveckling det närmaste året kommer att bli sämre än aktiemarknaden förväntar sig. Amerikansk industriproduktion har försvagats och det var en ledande indikator både 2000 och 2008. Dessutom är den potentiella tillväxten i Europa svag, vilket bland annat beror på en stel arbetsmarknad. Stimulansen från ECB har inte ökat bankerna utlåning till företag. Carmignacs slutsats är att välja de typer av företag som klarade sig bra i Japan under 1990-talet" säger fondföretagets chef Didier Saint George.


Tillväxt vinnare


Detta har dock inte lönat sig för Carmignac. Under 2015 är det istället tillväxtföretag och företag med starka marknadspositioner som värderats upp mest. Bland de nio sektorerna i Morningstar style box så har aktier i medelstora tillväxtföretag i år stigit mest, upp hela 43 procent. Förlorare är aktier i små värdebolag, bara plus 4 procent. Uppvärderingen av tillväxtbolag har fortsatt under hösten och gäller särskilt IT-företag. En återkommande förklaring från fondförvaltarna är att de extremt låga räntorna har skapat brist på alternativ, långsiktiga investerare måste köpa aktier och väljer helst de företag som ser starkast ut.


Enligt Handelsbankens konjunkturrapport som offentliggjordes idag så uppvisar de två största ekonomierna i Europa hyfsad tillväxt, medan övriga stora länder är kvar i den lågkonjunktur som startade med finanskrisen 2008. Den redan låga arbetslösheten i Tyskland har fortsatt ned och överhettning hotar. Storbritannien har hög lönetillväxt och därmed stark inhemsk efterfrågan, men nästa år riskerar EU-omröstningen att ge minskade investeringar. Frankrike fortsätter däremot att brottas med stigande arbetslöshet och svag export.


Italien ser ut att vara den svagaste länken i Europas ekonomiska tillväxt. Det kanske största problemet är att volymen sjuka lån har fortsatt att öka och enligt Eurostat har andelen nu nått 50 procent av BNP. Svagt politiskt ledarskap har gjort att Italien missade chansen att rensa upp med hjälp av en bankakut ungefär som i Sverige 1993-94 och i USA 2008-09. Tillsammans med övriga problemländer gör det att den potentiella BNP-tillväxten för euroländerna i snitt bara är 1 procent per år.


Lägre avkastning framöver


Fördelen för fondspararna är att svenska Europafonderna främst investerar i Storbritannien (25% i snitt) och Tyskland (14%) medan andelen placerad i Italien bara är 3 procent. Men effekten av att framgångsrika företags aktiekurser har stigit brant, särskilt om de är börsnoterade i länder med goda framtidsutsikter, är att avkastningen framöver kommer att bli betydligt lägre än de senaste åren.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar