Tre gånger mer pengar i IT-fonder

Brant värdeökning har lockat till insättningar av nya pengar i de svenska IT-fonderna och gjort att de idag innehåller drygt tre gånger mer pengar än för fyra år sedan. Inom PPM har dock antalet svenska alternativ samtidigt minskat från 10 till 5.

Jonas Lindmark 2018-03-22 | 16:10
Facebook Twitter LinkedIn

För fyra år sedan var alla tio svenskregistrerade IT-fonder valbara inom PPM. Men hälften har därefter avregistrerats. Fyra är nedlagda: Länsförsäkringar 2014, Handelsbanken och Folksam 2015, Gustavia 2017. Swedbank Robur behöll Technology (fd Contura) och avregistrerade Ny teknik (fd Banco Teknik & Innovation).

 

Bakgrunden är att IT-fonder var den bland de mest populära kategorierna när premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) startade hösten 2000. Flest väljare av alla fick IT-fonden Swedbank Robur Contura, vilket gav 6 procent av de aktiva väljarnas pengar. Detta visade sig dock vara ett dåligt val, för IT-aktier var de som rasade mest under börsraset 2001-2002. Revanschen jämfört med globalfonder började först 2009 (se "IT-fonder vinnare 9 år för sent", länk ovan till höger).

 

Dålig timing

 

Men att ge upp för 3-4 år sedan har visat sig vara dålig ”timing” från fondbolagens sida, för de senaste fyra åren har IT-fonderna varit vinnare. Kategorin ”Branschfond, ny teknik” har lyfts av brant kursuppgång både för amerikanska bjässar som Apple och för små svenska teknikbolag, plus stigande dollar. Värdeökningen har lockat nya sparare och förvaltat kapital har svällt dramatiskt.

 

På fyra år har förvaltat kapital i svenska IT-fonder ökat 219 procent till 64 miljarder kronor, trots att 4 av 10 fonder som sagt lagts ned och försvunnit. PPM-spararna kapital i gruppen ökade samtidigt med 165 procent, vilket visar att svenskarna i större utsträckning flyttat sitt frivilliga fondsparande utanför PPM till IT-fonder.

 

Effekten är att PPM:s andel av ägandet i IT-fonderna minskat från 63 till 53 procent. Men andelen fortsätter att vara ungefär dubbelt så hög som genomsnittet totalt, vilket beror på att många PPM-val hösten 2000 är kvar oförändrade. Särskilt gäller detta den klart största svenska IT-fonden Swedbank Robur Technology, som per 28 februari hade en förmögenhet på 32 miljarder kronor varav 76 procent tillhör PPM-sparare (trots att fondens antal PPM-väljare mer än halverats). Som jämförelse innehöll dåvarande Robur Contura 19 miljarder i december 2000, varav bara 12 procent kom från PPM.

 

Swedbank Robur Ny Teknik

 

Mest dramatiskt har intresset de senaste fyra åren ökat för Swedbank Robur Ny Teknik, vars förvaltade kapital har ökat från 2 till 15 miljarder kronor på fyra år, trots att fonden som sagt lämnat PPM. Förklaringen är rimligen främst att fonden är vinnare i kategorin de senaste fem åren och har stigit nästan dubbelt så mycket som näst bästa IT-fond de senaste tre åren. Den höga avkastningen beror på att den tidigare Banco-fonden till skillnad från konkurrenterna främst investerar i små svenska teknikbolag, som varit vinnare på Stockholmbörsen.


Xitfonder Xppm

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar