Baksmälla för Indienfonderna

Efter brant uppgång förra året verkar många i år ha blivit mer skeptiska till börsen i Mumbai. Regeringen Modi har inte genomfört de reformer som krävs för hög tillväxt och nästa parlamentsval är om mindre än ett år.

Jonas Lindmark 2018-04-19 | 16:05
Facebook Twitter LinkedIn

Indienfonderna är bland förlorarna hittills 2018. Förra året var det annorlunda, då var Asienfonderna vinnare och Indien en bättre placering än genomsnittet i regionen. I snitt steg Indienfonderna förra året 26 procent, men hittills i år har de backat 2 procent.


Sett över de senaste fem åren har avkastningen från Indienfonder fortfarande varit hög, lika hög som Kinafondernas avkastning. Båda fondindex har klättrat 117 procent de senaste fem åren fram till 31 mars. Det kan jämföras med globalfonderna som under samma tidsperiod stigit 88 procent och Sverigefonderna som i snitt stigit 82 procent.


Hög tillväxt


Den ekonomiska bakgrunden är att Indiens ekonomiska tillväxt har varit hög, de senaste 20 åren är BNP-tillväxten i snitt 7 procent per år. Det är inte lika snabb tillväxt som i Kina, men nästan tre gånger brantare tillväxt än genomsnittet i världen.


Och många ekonomer är optimistiska om Indiens framtid, de ser möjligheter att Indien framöver kan komma ikapp Kina tack vare högre ekonomisk tillväxt. En ökning av BNP med 8-10 procent per år skulle vara nästan lika mycket som när Kina växte som snabbast och mer än Kinas makthavare numera räknar med.


Reformer behövs


Men för att lyckas krävs positiva ekonomiska reformer. Optimismen ökade kraftigt våren 2014 när den nuvarande premiärministern Narendra Modi vann parlamentsvalet och hans parti BJP fick egen majoritet. Men snart fyra år senare blir det allt mer tydligt att tillfälliga fördelar inte räcker. Till exempel var fallande oljepriser tidigare en stor fördel, men det senaste året har oljepriserna stigit brant och passerat 60 dollar per fat vilket gör att bytesbalansunderskott och ökad inflation hotar.


Den brittiska tidningen The Economist påpekar i en färsk analys att för att behålla uthålligt hög tillväxt behöver Indien ge privatägda företag bättre möjligheter att växa. Fortfarande är stora sektorer som energi, råvaror och bank till stor del statligt ägda och enorma kreditförluster gör att få banker har utrymme att öka sin utlåning. Även järnvägar och annan infrastruktur behöver stora investeringar. Utbudet av landområden där det är tillåtet att bygga fabriker måste öka och arbetsmarknaden bli mer flexibel.


Det senaste året har Indien tvärtom genomfört reformer som bromsat tillväxten. I november 2016 skulle plötsligt 86 procent av alla kontanter bytas ut, vilket försvårade normal detaljhandel. Och i juli infördes en ny nationell moms med sex olika skattesatser, vilket uppmuntrat till att fokusera på att kringgå de nya reglerna.


Val 2019


I början av 2019 är det dags för parlamentsval igen och först därefter är det rimligt att hoppas på mer långsiktiga politiska reformer. Den svaga börsutvecklingen de senaste månaderna kan tolkas som att många investerare tröttnat på att vänta på de reformer av statligt ägande, fastighetsmarknad och arbetsmarknad som behövs för att Indiens ekonomi ska fortsätta växa snabbt. För fondsparare kan det vara klokt att vänta på valresultatet.


Xasienfonder

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar