Vändning för kronan lyfter Stockholm

De senaste sju månaderna har Stockholmsbörsen legat nästan still, medan världsindex har stigit 11 %-enheter mer. En viktig förklaring är försvagningen av svenska kronan, men nu ser den ut att ha bottnat. Det borde locka fler investerare.

Jonas Lindmark 2018-05-17 | 14:29
Facebook Twitter LinkedIn

Sedan början av oktober 2017 har Stockholmsbörsen utvecklats klart sämre än världsindex. Skillnaden har gradvis ökat och MSCI World inklusive utdelningar har från 30 september till 16 maj stigit 14 procent räknat i kronor, medan en genomsnittlig indexfond som placerar på Stockholmsbörsen under samma period bara stigit 3 procent.

 

Samtidigt har den svenska kronan i snitt också försvagats med 10 procent från början av oktober till bottennoteringen för två veckor sedan. Nedgången jämfört med euron är ännu större. Rimligen är det delvis samma faktorer som har minskat intresset för svenska kronor och har skrämt bort investerare från Stockholmsbörsen, delvis är kronförsvagningen den direkta orsaken till att svenska aktier utvecklats sämre.

 

Flera förklaringar

 

Bakom den svagare kronan finns flera förklaringar. En är fallande priser på den svenska bostadsmarknaden under hösten 2017. Oro att ett stort utbud nybyggda bostadsrätter skulle sätta ytterligare press på bostadspriserna verkar ha varit startskottet. Antagligen är investerare i andra världsdelar mer oroade än de svenska att detta ska påverka de stora svenska börsföretagens lönsamhet, för de fyra svenska storbankerna har tydligt visat att de lärt sig läxorna av fastighetskrisen i Sverige för 25 år sedan. Dessutom har prisuppgången varit så lång och brant att de flesta svenskar är på plus även om bostadspriserna skulle backa 30 procent från toppen. Ändå har bankernas aktiekurser det senaste året backat 10-20 procent.

 

Det svenska överskottet i bytesbalansen finns kvar som stöd för kronan. Men när vi svenskar flyttar mer av investeringar och sparande utomlands så tynger kapitalbalansen kronan, även om ökat ägande av tillgångar i utlandet på sikt kommer att bidra till större inflöden av pengar när väl vinsterna tas hem. Riksbankens beslut att behålla en negativ reporänta har antagligen gjort svenska företag mer skeptiska till svenska kronan och fått dem att välja större andel utländska valutor.

 

En mer direkt förklaring kan vara att många analytiker anser att svenska aktier är för dyra. Höga aktiekurser gör att fler säljer och att köparnas pengar räcker till färre aktier. För ett år sedan skrev jag "Nu är svenska aktier dyra", då var snittvärderingen 115 procent av ”fair value” enligt Morningstars analytiker. Den kvoten har idag fallit till 109 procent med Sandvik i topp och bankerna undervärderade. Säljtryck på börsen påverkar även kronan.

 

Botten passerad

 

Mitt tips är att kronans försvagning är tillfällig och att botten är passerad. Har jag rätt så kommer aktiefonder som placerar utomlands framöver att förlora den uppvärdering de fått av en svag krona, samtidigt som Stockholmsbörsen kommer att bli betydligt mer lockande för utlänningar än den varit det senaste halvåret.


Xköptips Xsverigefonder Xvaluta

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar