PPM-portfölj 4

Jonas Lindmark 2010-09-22 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Portfölj 4 - aktiv, låg risk


Andel  PPM-nummer
Spiltan Räntefond Sverige 50% 972 497
Skagen Kon-Tiki 10% 501 981
CB European Quality 20% 309 492
SPP Aktiefond USA 10% 248 161
Carnegie Strategi 10% 357 483
Totalt 100%

Ändrad 27 augusti 2015
Argument för varje fond - portfölj 4

Bland cirka 800 PPM-fonder har vi på Morningstar valt ut de bästa. Beroende på eftersträvad risknivå, hur aktiv spararen är och vår tro om framtiden (se ”Bakgrund till portföljförslagen”), har vi valt ut följande fem fonder.


Spiltan Räntefond Sverige Riksbanken har behållit extremt låga räntor det senaste året, vilket gör att räntefonder främst är ett sätt att skydda kapitalet i väntan på ett bättre tillfälle att placera i aktiefonder. Spiltan skapar lite högre avkastning än den riskfria räntan genom att sprida förvaltat kapital på ett stort antal företagsobligationer med rörlig ränta. Dessutom är förvaltningsavgiften en av de allra lägsta, bara 0,1 procent per år.


Skagen Kon-Tiki En globalfond som främst placerar på tillväxtmarknaderna. Efter några år då främst USA men även Europa utvecklats bättre, så verkar trenden ha vänt under sommaren 2014. Kon-Tiki är den enda PPM-fonden i sin kategori som har fått högsta betyget "Gold" i Morningstar Analyst Rating.


SPP Aktiefond USA Historiskt har indexfonder som investerar i amerikanska storbolag (och följer S&P 500-index) lyckats bättre än aktivt förvaltade fonder. SPP kostar bara 0,2 procent per år, vilket är svårslaget. Under sex år, 2002 till och med 2007, utvecklades amerikanska storbolag sämre än världsindex. Den trenden bytte riktning 2008 och har stort utrymme för fortsatt revansch.


Carnegie Strategifond Började våren 2012 att blanda svenska aktier med företagsobligationer, som är ett betydligt säkrare sätt att får del av den högre avkastning som aktiemarknaden ger. Förvaltarna kommer från HQ Fonder och har lång erfarenhet av att leta lågt värderade aktier, något som nu kompletteras med möjligheten att istället välja företagens obligationer när de ser ut att ge högre avkastning.


CB European Quality Förvaltarna fick utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” för prestationen fram till och med 2012. Därefter har de haft två svaga år, men framöver borde inriktning på låg risk och kvalitet löna sig bättre. De offentliga finanserna i Europa har stora problem, men många företag gynnas av den svagare euron.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar