Erfaren förvaltare på ny fond

Uppköpskarusellen, framförallt i USA, har fått fart på världens läkemedelsaktier under hösten. Henrik Rhenman, förvaltare av Carnegies globala läkemedelsfond Medical, tror att det kommer att fortsätta.

Jonas Lindmark 1999-12-01 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Även om Medicalfonden är relativt färsk, fonden startades den 15 december förra året, sitter det en erfaren förvaltare vid spakarna. Henrik Rhenman förvaltade läkemedelsfonden hos SEB mellan 1992 och 1997. Därefter spenderade han två år som förvaltare av läkemedelsfonder hos SG Cowen i Boston, USA. Nu är han tillbaka i Stockholm och sitter hos Carnegie.

Fondstar: Varför flyttade du hem och började på Carnegie?

– När den franska banken Societe Generale köpte upp Cowen valde de att koncentrera sin produktportfölj. Bland annat skulle läkemedelsfonder förvaltas från Paris. På Cowen hade jag var

it med och startat fyra läkemedelsfonder, varav två startades åt Carnegie. En vecka efter att jag fått beskedet att jag inte behövdes i Boston fick jag ett erbjudande från Carnegie och jag trivs mycket bra här, säger Henrik Rhenman.

Fondstar: Fondens största innehav finns i USA. Vad är fördelen med att sitta i Boston jämfört med Stockholm?

– Det är inget magiskt med att sitta i USA, men det spar lite tid. Nackdelen med att sitta i Stockholm kan sammanfattas i orden tid och arbete. Jag har en bärbar Bloomberg terminal så att jag kan följa New York börsen hemifrån på kvällen. De flesta telefonkonferenser i samband med delårsrapporter ligger efter börsens stängning i USA, vilket innebär att man måste sätta sig och arbeta klockan 23.00 här i Stockholm. Jag har ju varit baserad i Stockholm tidigare så jag vet vad som gäller, menar Henrik Rhenman.

Fondstar: Vad är din strategi när det gäller fondens investeringar?

– Vi har en relativt koncentrerad portfölj och fokuserar på stora vinstgivande företag. Till detta kan vi ha en liten andel mindre bolag som kan ses som en krydda. Förvaltningsmässigt går vi igenom bolag för bolag. Allt bygger på fundamental analys och vi följer cirka 500 bolag. Det går, men det krävs att man kan bolagen relativt väl från början. Dessutom hinner man beta av många bolag på de läkemedelskonferenser som hålls. Det pågår en just nu i New York, säger Henrik Rhenman.

Fondstar: Vad är din bakgrund?

– Jag är utbildad civilingenjör i kemi med biokemisk inriktning från KTH. Dessutom har jag gått på Handelshögskolan i Stockholm. Även om det är svårt att kunna alla delar av läkemedelsbranschen har jag hjälp av min utbildning när det gäller att snabbt komma in på kärnfrågorna, säger Henrik Rhenman. Till sin hjälp har han Bertil Hållsten, som startade SEB:s läkemedelsfond 1988. Henrik Rhenman menar att det är en stor fördel att ha varit med under flera år för att förstå hur branschen och marknaden fungerar. Det gäller bland annat hur man ska tolka analytikers rekommendationer.

– Har man varit med en tid märker man snabbt att analytiker säger det kunderna vill höra. Är marknaden negativ till läkemedelsaktier tenderar läkemedelsanalytiker att sänka sina rekommendationer, menar Henrik Rhenman. Det ser han dock inte som någon nackdel, tvärtom. Han menar att aktiemarknaden fortfarande är lönsam för en specialist.

– Marknaden är inte perfekt, vilket gör att det går att tjäna pengar, säger Henrik Rhenman.

Fondstar: Vad är det största hotet mot läkemedelsbranschen?

– På kort sikt ser jag inga stora hot. Med tanke på att USA är den viktigaste marknaden är det kommande presidentvalet en viktig händelse. Men som debatten ser ut där finns i dagsläget inget större hot. På lång sikt är det ett möjligt hot att den offentliga sektorn i västvärlden blir en allt större köpare av läkemedel. Det kan ge lägre priser och därmed lägre marginaler för läkemedelsföretagen. Det är en tendens som finns i flera länder och varje land experimenterar efter sina egna förutsättningar, säger Henrik Rhenman.

Fondstar: Varför ska jag som investerare satsa pengar i en global läkemedelsfond?

– De grundläggande argumenten är att branschen uppvisar stabil tillväxt och goda vinstmarginaler. Det finns mycket goda förutsättningar för att tillväxten ska kunna fortsätta. I USA, som är den största och viktigaste marknaden, utgör läkemedel endast 8 procent av den totala kostnaden för hälso- och sjukvård. Det viktigaste argumentet för att satsa på en fond snarare än enskilda bolag är att enskilda bolag är cykliska, antingen ur produktsynpunkt eller ur värderingssynpunkt, säger Henrik Rhenman. Han menar att det är svårt som icke specialiserad investerare att köpa rätt bolag vid rätt tillfälle.

Fondstar: Vad ska jag ha för placeringshorisont när jag investerar i en läkemedelsfond?

– Jag skulle säga cirka 4 år. Det finns ”modetrender” på marknaden vilket gör att placerare tycker om vissa branscher under vissa perioder medan andra branscher är iskalla. Den längsta period som läkemedelsbolag varit opopulära är tre år. Det var i början på 1990-talet. Man bör med andra ord vara relativt långsiktig för att undvika att hamna i en sådan tråkig period, menar Henrik Rhenman.

Ett sätt att utnyttja eventuella tråkiga perioder är månadssparande. Om man tror på branschens långsiktiga utveckling och har ett månadssparande är det ingen fara om aktierna faller. Det enda som händer är att man får fler andelar. Carnegie öppnar Medicalfonden för månadssparande i mitten av januari. Minsta investering kommer även fortsättningsvis att vara 10 000 kronor. Medicalfonden är dock ingen fond där du ska ha alla dina pengar. Enligt Henrik Rhenman är mellan 10 och 15 procent av en väldiversifierad portfölj en rimlig andel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar