Joachim Spetz ny VD för Handelsbanken Fonder

Chefen för Roburs Kapitalförvaltning, Joachim Spetz, slutar och blir ny VD för Handelsbanken Fonder. Det framkom i ett pressmeddelande på måndagen.

Jonas Lindmark 2000-03-13 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Den sista personen ur Roburs tidigare ledartrio har nu försvunnit från bolaget. Redan tidigare har Anders Lannebo och Göran Espelund lämnat företaget. Idag, måndag, meddelas att även Joachim Spetz slutar och blir ny VD för Handelsbanken Fonder. Joachim Spetz har arbetat på Robur sedan 1986 och var vid avgången chef för Robur Kapitalförvaltning.

Turbulens på Robur

Det har varit minst sagt turbulent på Robur under senare tid. I början av 1999 gick den tidigare VD:n för Robur, Anders Lannebo, i pension. Han hade då varit VD för Robur i 17 år. Den 1 april tillträdde Göran Espelund som ny VD. Han

blev dock inte långvarig på VD-stolen. Efter ett internt bråk fick Göran Espelund lämna företaget i december förra året. Ny VD blev då Peter Nilsson, tidigare VD för fondförsäkringsbolaget Sparfond. Joachim Spetz utsågs till ny chef för kapitalförvaltningen så sent som den 17 januari i år.

- Med Göran Espelund som ny VD och med Joachim Spetz som ställföreträdare får vi ett slagkraftigt radarpar och jag är övertygad om att Roburs framgångar kommer att fortsätta, sa Anders Lannebo i det pressmeddelande som skickades ut i slutet av mars förra året i samband med det dåvarande VD-bytet. Nu har alla tre lämnat Robur.

- Jag blev erbjuden ett mycket spännande jobb. Det har inget med Robur att göra, säger Joachim Spetz till Fondstar. Det är inte helt klart när han tillträder jobbet på Handelsbanken. Som det ser ut idag blir det i juni.

Fondstar: Vad är det som lockar mest i det nya jobbet?

- Att få vara med och stärka Handelsbanken på fondmarknaden. De är redan på väg och 1999 var ett bra år. Det finns alltid mer att göra och det blir min viktigaste uppgift, säger Joachim Spetz.

Ny chef för Robur Kapitalförvaltning blir Mats Lagerqvist. Han är sedan tidigare räntechef i Robur. Peter Engdahl, nuvarande VD för Handelsbanken Fonder, tillträder den 1 juli en befattning som förvaltare och verkställande ledamot i bankens pensionsstiftelse. Peter Engdahl har varit VD för Handelsbanken Fonder sedan 1993.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar