Mycket glädje i PPM-valet

Nedanför de 10 största fondföretagen och de 10 populäraste fonderna händer det mycket som är till glädje (eller sorg) hos fondbolagen.

Jonas Lindmark 2000-10-24 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Vi på Morningstar har letat intressanta framgångar och motgångar i PPM-valet efter att 9 procent av de valberättigade har fördelat 5 miljarder kronor:

*** Carnegie Medical Fund är en av årets vinnare och en riktig succé trots att fonden funnits i mindre än två år och fondföretaget är ganska okänt. Fonden är på plats 12 om man räknar belopp i kronor och 83 miljoner kronor till denna fond hjälper Carnegie att behålla en nionde plats bland fondföretagen.

*** Den nystartade utbrytaren från Robur, Lannebo Fonder, har ökat sin andel av PPM-pengarna från 0,47 till 0,58 procent. Det är betydligt mer än välkända namn som Alfred

Berg, Morgan Stanley och Nomura har tagit.

*** Bland de rena utländska fondföretagen är Indocam Global Equities fortfarande den populäraste fonden. Fonden har tappat från plats 20 till 27, men ändå fått in 41 miljoner kronor fram till i dag, eller 0,8 procent av de pengar som hittills fördelats. Tillsammans med övriga Indocamfonder ger det en 15:e plats bland fondföretagen.

*** Även UBS (0,8% andel totalt) på en 17:e plats bland fondföretagen, Baring på plats 21 och Banque de Luxembourg på plats 23 har lyckats bra av utlänningarna.

*** Moderna Fonder har fått tydlig effekt av sin reklamkampanj, och ökat i andel från 0,16 procent den 13 oktober till 0,22 procent den 24 oktober.

*** Generationsfonderna har ofta inte fått så många väljare, men desto mer pengar. Till exempel är Handelsbanken 60-tal bara på plats 39 om man räknar antal människor, men på plats 16 om man räknar placerat belopp. Samma sak gäller SPP Generation 50-tal som är på plats 20 bland väljarna, men plats 7 räknat i kronor. Förklaringen är förstås att många som väljer generationsfonder placerar hela sitt sparande i en fond.

*** KPA, som har satsat många sköna miljoner kronor på TV-reklam och annan marknadsföring de senaste två åren, ligger kvar på en marknadsandel på 0,7 procent, eller 34 miljoner kronor av PPM-pengarna. Att vara mot djävulen verkar inte vara lönsamt om man är fondföretag.

*** Sist bland de 53 fondföretagen är Haussmann (Gestion Privée Worms) som bara fått 271.348 kronor av totalt 5 miljarder kronor.

*** Den allra minst populära fonden är Pictet Nedval, som bara valts av tre personer av 379.751 och bara fått 11.549 kronor.

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar