Fonder i Europa dubbelt så dyra som i USA

Svenska aktiefonder har kostnader som ligger mitt emellan de dyra i Europa och de billiga i USA.

Jonas Lindmark 2000-12-19 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Brittiska fondkonsulten Fitzrovia har granskat kostnaderna i europiska fonder i många år. De rapporterar att det finns en tydlig trend att fondkostnaderna ökar i Europa, medan de minskar i USA.

Deras granskning av officiella dokument från 2.262 aktiefonder gällande år 1999 visar att förvaltningsavgifterna i snitt är 1,34 procent. Övriga kostnader i fondernas resultaträkning (administration, revisorer, tryckning av broschyrer, annan marknadsföring, myndighetstillsyn, styrelsemöten, med mera) är i snitt 0,75 procent.

Summan blir 2,09 procent per år i ”total expense ratio” (TER). Där ingår inte aktiefondernas kostnader för att

göra affärer, som däremot ingår i det svenska måttet TKA.

Billigare i Sverige

Svenskregistrerade aktiefonder har en helt annan redovisning än de utländska konkurrenterna. I Sverige väljer de flesta fondbolag att betala alla fondens administrativa kostnader med den förvaltningsavgift som tas ur fonden. De flesta svenska aktiefonder som säljs direkt till privatpersoner har en förvaltningsavgift på 1,4 eller 1,5 procent per år. Och genomsnittligt TER ligger bara aningen högre. Det betyder att svenska fonder normalt har en betydligt lägre TER än konkurrenterna i Europa.

I USA har enligt ICI genomsnittlig TSC ("Total Shareholder Cost) fallit de senaste åren, och 1998 var ett vägt snitt bara 1,35 procent för aktiefonder. TSC inkluderar även köpavgifter, så detta nyckeltal blir något högre än TER. Amerikanska fonder kostar alltså bara drygt hälften av snittet i Europa och är även lite billigare än snittet i Sverige. [i den ursprungliga texten refererades en artikel från Bloomberg där Fitzrovia uppgavs påstå att TER i snitt var 55 procent lägre i USA än i Europa (alltså 0,94) men senare kontakter med Fitzrovia har visat att detta var fel -JL]

Tre orsaker

Troligen finns det tre huvudorsaker till att europeiska fonder är så dyra jämfört med USA. Den första är att ett stort sparande i aktiefonder har funnits betydligt längre i USA än i Europa. Den andra är att det i USA finns lagkrav på att beräkna och redovisa TER till kunderna, medan europeiska fonder tillåts gömma undan kostnader i årsrapporternas resultaträkningar (som få kunder läser).

Den tredje är att det hittills inte har funnits lika mycket opartisk granskning av fonder i Europa, till exempel av Morningstar, som det länge har funnits i USA.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar