Handelsbanken ger kunderna 900 mkr

Förra veckan tog Handelsbanken Fonder bort sin säljavgift på 1 procent. Det ger lägre intäkter, men VD Joachim Spetz hoppas istället locka nya kunder.

Jonas Lindmark 2001-07-03 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Den sista resten av köp- och säljavgifter hos de stora svenska fondbolagen försvann förra veckan när Handelsbanken Fonder tog bort sin säljavgift på 1 procent av uttaget belopp. Samtidigt sänks förvaltningsavgiften i fyra indexfonder (Aktiefond Index, IT, Lux IT och Euroland Aktie). Morningstar har därför pratat med Joachim Spetz, VD för Handelsbanken Fonder.

Varför tar ni bort säljavgifterna?

"Vi gör hela tiden en översyn av våra priser och det här är en del av det. Vi hoppas nu få en del nya kunder" säger Joachim Spetz.

Ni förvaltar i dag cirka 90 mil

jarder kronor i fonderna, betyder inte detta att ni skänker 900 miljoner kronor till era kunder?

"På årsbasis ger borttagandet av säljavgifterna plus lägre förvaltningsavgifter ett bortfall på mellan 50 och 100 miljoner kronor. Det är onekligen en rejäl prissänkning, som det är kul att kunna ge spararna."

DN kritiserade er hårt i början av februari – ”Handelsbanken dyrast på fonder” – är detta en seger för dem?

"Nej, all bankverksamhet går ut på att ha rimliga avgifter och rimliga priser, vi gör hela tiden justeringar. Vi har haft en grupp som har tittat på fondavgifterna i ett större perspektiv och kommit fram till det här paketet. Vi är lyhörda för vad kunderna tycker och väger det mot vad konkurrenterna gör."

Samtidigt inför ni en köpavgift för SPP:s fonder, men bara 2 procent medan andra som SEB och Robur har betydligt högre spärrar i sina specialfonder för PPM. Varför gör ni annorlunda?

"Vi tycker att 2 procent är rimligt avvägt. Är man en långsiktig sparare, så blir det ändå en rimlig kalkyl med tanke på att förvaltningsavgifterna är låga."

Kan man gå in på ett av Handelsbankens kontor och köpa andelar i SPP-fonderna?

"Det kan man göra, man kan få hjälp där, men ännu så länge ingår de inte i samma datorsystem. En kund som vill spara i SPP-fonderna får göra en bankgirobetalning eller starta autogiro."

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar