Fondförvaltarna varnar för Japan

58 procent tror att TMT-fonder blir vinnare och 88 procent varnar för Japan. Det är ett par av resultaten när vi frågar placeringschefer hos 52 fondbolag i Europa.

Jonas Lindmark 2002-01-31 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
I mitten på januari genomförde Morningstar för andra gången en enkätundersökning i nio länder i Europa, kallad "European Fund Trends".

Den här gången svarar 52 placeringschefer vad de tror om utvecklingen de närmaste 12 månaderna. Resultatet finns i en pdf-rapport (se länk till höger). Undersökningen har två delar, en om fondbranschens utveckling, en (som är mer intressant för vanliga fondsparare) om marknaderna.

Japan sämst

Bland branschfonderna kommer TMT (teknologi, media, telekom) att ge högst avkastning de kommande 12 månaderna tror 58 procent av placeringscheferna, medan Fastigheter li

gger i botten. Bland länder är Europa och Asien tydliga favoriter, medan hela 88 procent tror att Japan kommer att ge sämst eller näst sämst avkastning. Spådomarna om valutakursernas utveckling speglar detta, 71 procent föredrar euron det närmaste året och 88 procent placerar den japanska yenen sist.

Som vanligt i den här typen av undersökningar svarar nästan alla att de tror att aktier kommer att ge högst avkastning framöver. Går man in mer i detalj så är det fyra gånger fler som föredrar aktier i tillväxtbolag än motsatsen, ”värdeaktier” (lägre värderade aktier i stabila bolag). I valet mellan stora och små bolag är det betydligt jämnare, 46 procent föredrar aktier i stora börsbolag, medan 37 procent fördrar småbolag.

Jämfört med förra månadens undersökning är ändringarna ganska små. Fortfarande är det tydligaste resultatet att optimisterna är i klar majoritet. Fast det är väl inte så konstigt, efter två dåliga år, att placeringscheferna hoppas på en vändning uppåt. Det gör nog de flesta fondsparare också.

92 procent startar nya fonder

Vad gäller fondbranschens framtid så tror hela 80 procent att antalet fusioner mellan fondföretag kommer att öka det närmaste året. Hela 92 procent av fondbolagen planerar att starta nya fonder, och placeringscheferna tror att det främst är ”fond-i-fond”, garanterade fonder och hedgefonder som kommer att lanseras.

Notera att resultaten av denna typ av undersökningar inte ger särskilt bra prognoser, eftersom man frågar både vinnare och förlorare på marknaden. Däremot ger undersökningen en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar