Mer pessimistiska fondförvaltare

Framtidsutsikterna har försämrats kraftigt, visar Merrill Lynch senaste undersökning – andelen som tror att aktier ger över 10 procent avkastning det närmaste året har fallit till 22 procent.

Jonas Lindmark 2002-04-16 | 22:25
Facebook Twitter LinkedIn
Den stora amerikanska investmentbanken Merrill Lynch offentliggjorde i dag sin senaste undersökning av fondförvaltarnas framtidstro, "Global Fund Manager Survey", som gjordes mellan 4 och 11 april. Den här månaden kommer svaren från 305 fondförvaltare runt hela världen, som tillsammans förvaltar cirka 7.500 miljarder kronor.

Sedan ett halvår tillbaka räknar Merrill Lynch även ut ett medelvärde, kallat SMC-indikatorn (Stock Market Conditions). Det sammanfattar resultatet av 15 frågor och visar vad fondförvaltarna totalt sett tycker om aktier. Detta index var högst i november (19,4) och låg stabilt under första kvartalet (mellan 12,1 och 13,2) men föll kraftigt i april (till 7,2). Enligt Merrill Lynch visar det att framtidsutsikterna för aktier kraftigt har försämrats jämfört med t

idigare.

Alla fyra delar föll

Särskilt oroande är att alla fyra delar i SMC-indikatorn (vinstprognoser, räntor, aktievärdering och förtroende) föll. Merrill Lynch har inte frågat vilken ny information som fått förvaltarna att bli mer pessimistiska, men rimligt är att orsakerna bland annat är kriget i Israel, stigande oljepriser, ökad oro över efterföljare till Enron, samt vinstvarningar från företagen. På frågan om aktiemarknaderna kommer att befinna sig högre eller lägre om 12 månader, svarar nu bara 22 procent (27 procent i mars) att uppgången kommer att bli över 10 procent.

Bland de enskilda frågorna tycker jag, precis som tidigare, att den mest intressanta frågan är ”Vilken aktiemarknad tycker du, relativt de andra, är mest övervärderad och vilken är mest undervärderad?” Andelen fondförvaltare som svarar att USA-aktier är mest övervärderade återvände i april till ”all-time-high” 62 procent. Och det blev ännu längre ned till Japan på andraplatsen, som 13 procent nu anger som dyrast aktiemarknad.

Euron stärkt

Mest undervärderad aktiemarknad är för femte månaden i rad ”emerging markets”, alltså Asien, Latinamerika och Östeuropa. Andelen backade en aning från 37 till 36 procent, men har stigit rejält från 19 procent i oktober. Tidigare var det Europa som flest pekade ut som billigast, men den andelen har minskat till 22 procent. Fortfarande är Europa dock tvåa, medan bara 4 procent anger USA som favorit.

Bland de tre stora valutorna har euron stärkt sin starka ställning hos fondförvaltarna, 65 procent (47 i februari) anger euron som favoritvaluta, mot 20 procent (40 i februari) för dollarn. Minst populär bland de stora valutorna är ända sedan i april förra året den japanska yenen.

Vad ”marknaden” tror

Notera att man knappast kan få säkra prognoser med denna typ av undersökning, även om alla svarar ärligt, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger en bra bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar