Tyskland skadar Euroland

En majoritet av fondförvaltarna i Europa tror att Tyskland är på väg in i ännu en recession och 75 procent anser att effekten på resten av Euroland blir ”ganska hård”.

Jonas Lindmark 2002-11-28 | 15:04
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars tio redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land, för att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 22 november och 72 fondföretag har svarat. Rapporten finns som pdf-fil (se länk till höger).

Euro bästa valuta

Tre frågor handlar den här gången om Tyskland och 63 procent av fondcheferna tror att det snart blir en ny recession där (minst två kvartal med minskad BNP). Men bara 24 procent tror att den blir så allvarlig att Tyskland drabbas a

v deflation (en allmän nedgång i prisnivån) samtidigt som hela 75 procent svarar ”ganska hård” på den tredje frågan "Vilken effekt har Tysklands svårigheter på ekonomin i övriga länder inom Euroland?"

Samtidigt tror 70 procent att euro blir den bästa valutan de kommande 12 månaderna (upp från 64 procent). Fast bara 23 procent tror att aktier i Euroland kommer att ge högst avkastning, vilket betyder en tredjeplats efter aktier från USA och Asien. Bara 1 procent tror den här gången att japanska aktier kommer att bli vinnare det närmaste året.

Jämfört med när den förra undersökningen gjordes i oktober så har världens aktiebörser återhämtat sig rejält och det syns i synen på framtida avkastning. I oktober var det 52 procent som trodde att aktier skulle ge över 10 procent avkastning de närmaste tolv månaderna, men nu har den andelen minskat till 40 procent.

Samtidigt har dock andelen som tror att TMT-aktier (teknologi, media, telekom) kommer att ge högst avkastning ökat från 18 till 32 procent. Fortfarande är dock andelen inte lika hög som i januari, då 58 procent satte TMT som årets vinnare (vilket ser ut att bli helt fel).

Inte pålitliga prognoser

Tänk på att dessa svar inte är pålitliga prognoser – dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar