Börsuppgång i Japan långsiktig trend

Flertalet fondbolag i Europa ser optimistiskt på Japans långsiktiga förutsättningar, enligt vår undersökning ”European Fund Trends”.

Jonas Lindmark 2003-10-29 | 14:58
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars tio redaktioner i Europa skickar regelbundet ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i varje land, för att få en sammanfattning av vad fondbranschen tror om framtiden skickar. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 23 oktober och 61 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de 600 miljarder kronor och de har i snitt 86 olika fonder.

Fokus i den här månadens undersökning är Japan. Det ökade intresset för japanska aktier är en långsiktig trend, anser 59 procent av fondförvaltarna, medan 41 procent svarar att det är en kortsiktig ändring. Nästan samma proportioner finns i svaren på frågan om tempot när det gäller ekonomiska och strukturella reformer kommer att öka efter valet den 9 november. 61 procent

svarar att reformtakten kommer att öka, medan resten tror att takten förblir oförändrad.

Även när det gäller Tokyobörsen är den positiva andelen lika stor. 58 procent tror att den japanska aktiemarknaden kommer att utvecklas bättre än världsindex under år 2004, bara 12 procent tror att Tokyobörsen kommer att utvecklas sämre än snittet.

Asien lockar mer än Japan

Samtidigt tyder svaren från fondförvaltarna på att större delen av uppgången redan har skett. Bara 26 procent svarar att de håller på att öka andelen japanska aktier, medan 63 behåller oförändrad andel och 11 svara att är på väg att minska andelen.

Istället är det i allt större utsträckning resten av Asien som lockar. Hela 61 procent svarar att Asien exklusive Japan kommer att vara den bästa aktiemarknaden de kommande 12 månaderna, jämfört med 42 procent förra månaden. Samtidigt har andelen som anger Japan som bästa aktiemarknad framöver minskat från 24 till 5 procent.

Ytterligare en tydlig trend är att fler fondbolag planerar att starta nya aktiefonder. I maj var det bara 28 procent som svarade att aktiefonder skulle dominera bland nylanseringar, nu har den andelen ökat till 53 procent. Andelen som tänker starta nya räntefonder har samtidigt minskat från 20 till 5 procent. Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger).
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar