Fondföretagen överviktar Japan

Allt fler fondförvaltare är positiva till Japan, visar den senaste omgången av Morningstars undersökning European Fund Trends.

Jonas Lindmark 2004-05-27 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i elva olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 24 maj och 57 fondföretag har svarat. I snitt förvaltar de 400 miljarder kronor och de har i genomsnitt 84 olika fonder.

Hela 60 procent av fondförvaltarna svarar att japanska aktier kommer att stiga mellan 5 och 15 procent det närmaste året. 26 procent tror att uppgången blir större än 15 procent.

Japan vinnare

Med så starka förväntningar är det inte förvånande att 57 procent av förvaltarna säger

att de har valt att placera en övervikt i japanska aktier, jämfört med sina jämförelseindex. Bara 13 procent svara att det har undervikt. Tre fjärdedelar är nöjda med andelen på Tokyobörsen, men bland de övriga är det fler som planerar att öka andelen än som tänker minska andelen. Japan är också den region som förvaltarna spår kommer att ge högst avkastning de kommande 12 månaderna.

Enligt fondförvaltarna så är en investering på Tokyobörsen inte bara ett försök att tjäna på hög tillväxt i Kina. Andra viktiga skäl är förbättringar i den inhemska ekonomin, ökad privatkonsumtion i Japan och strukturella förändringar bland börsföretagen.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar