Hedgefonderna vinner marknadsandel

Tre fjärdedelar av alla fondföretag i Europa svarar att hedgefonder kommer att fortsätta ta marknadsandelar från vanliga fonder.

Jonas Lindmark 2004-06-24 | 13:24
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i tolv olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 21 juni och 58 fondföretag har svarat. I snitt förvaltar de 500 miljarder kronor och de har i genomsnitt 92 olika fonder.

Den här månaden är temat för undersökningen ”Hedgefonder” och ett tydlig resultat är att dessa mer aktivt förvaltade fonder kommer att få ökad betydelse. Bara en fjärdedel av de tillfrågade fondföretagen svarar att hedgefonder inte kommer att ta marknadsandelar från traditionella fonder.

lften tänker starta hedgefond

Aktiviteten har varit hög och många nya hedgefonder har startats de senaste åren, men det är bara drygt hälften av fondföretagen som har egna hedgefonder. Men hälften svarar att de planerar att starta hedgefonder de närmaste 12 månaderna. Ett skäl som anges för att inte starta hedgefonder är den nuvarande fondlagstiftningen. Mest populärt verkar det vara att starta fondandelsfonder, alltså fonder som investerar i hedgefonder.

Fondförvaltarna är oense om de som investerar i hedgefonder kommer att tjäna igen de höga avgifter som hedgefonder ofta har. 19 procent anser att nettoavkastningen ändå kommer att bli högre från hedgefonder än från aktiefonder. 10 procent svarar att investerarna betalar för mycket till hedgeförvaltarna. Majoriteten är dock tveksamma, 35 procent svarar att investerarna ”troligen” kommer att tjäna på hedgefonder medan 36 procent svarar att det är ”tveksamt”.

Japan fortsatt vinnare

Trots att Tokyobörsen har svängt kraftigt de senaste månaderna är det 44 procent av fondförvaltarna som svarar att Japan kommer att vara den aktiemarknad som ger högst avkastning det kommande året. Morningstars undersökning gör nu ett uppehåll och återkommer i september.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar