Bush väntas vinna presidentvalet

Morningstars enkät till 52 fondbolag i Europa visar att två tredjedelar av fondförvaltarna tror att George W Bush kommer att vinna presidentvalet i USA.

Jonas Lindmark 2004-10-29 | 11:29
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i tolv olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 25 oktober och 52 fondföretag har svarat. I snitt förvaltar de 525 miljarder kronor vardera och de har i genomsnitt 93 olika fonder.

Bush förväntad, men föredrar Kerry

Månadens tema är presidentvalet i USA och oljepriserna. 69 procent av fondföretagen i Europa tror att George W Bush kommer att vinna valet på tisdag nästa vecka. Samtidigt är det en liten majoritet, 54 procent, som föredrar att John Kerry ta

r över i Vita Huset. Fast detta är nog främst baserat på personliga politiska åsikter, för majoriteten tror att valutgången inte kommer att påverka aktiebörserna i New York.

Det är dock en större andel som tror att tror att en seger för George W Bush skulle vara positiv för aktiekurserna (38 procent) än som tror att John Kerry skulle ge en börsuppgång (17 procent). Men 58 procent respektive 60 procent tror att aktiekurserna inte kommer att reagera.

När presidentvalet är över är det istället oljepriserna som har störst betydelse för den globala ekonomin (57 procent av svaren). Samtidigt svarar 79 procent av fondföretagen att presidentvalet i USA inte har någon betydelse för oljeprisernas utveckling. 53 procent tror att oljepriserna kommer att vara kvar mellan 40 och 60 dollar per fat om tolv månader. Bara 6 procent tror att oljepriserna då kommer att vara över 60 dollar.

Misstro mot amerikanska småbolag

Bland övriga svar i undersökningen märks att bara 8 procent tror att aktier i småbolag kommer att utvecklas bäst det närmaste året, 75 procent tror att dollarn kommer att vara den svagaste valutan och 58 procent tror att USA-aktier kommer att utvecklas sämst. Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger).

Fast tänk på att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare.

Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel. Just nu talar det för att investera i amerikanska småbolag.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar