Få trofasta förvaltare

Många fondförvaltare byter jobb och ännu fler byter åsikter. Morningstars undersökning visar att stämningen bland förvaltarna i Europa har ändrats kraftigt de senaste tre månaderna.

Jonas Lindmark 2004-10-04 | 21:51
Facebook Twitter LinkedIn
Med jämna mellanrum skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i tolv olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 24 september och 50 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de 490 miljarder kronor och har 99 olika fonder var.

Mellan 2 och 4 år

Månaden tema är förvaltartid. Svaren visar att bara 15 procent av fondföretagen har förvaltare som i snitt har förvaltat samma fond i mer än sex år. Hela 39 procent svarar att deras förvaltare i snitt har förvaltat samma fond mellan två och fyra år.

Kan

ske beror personalomsättningen på att bonussystem och andra belöningar ofta baseras på korta mätperioder. 37 procent av fondföretagen svarar att bonus baseras på resultatet det senaste året. Minst lika oroande är att 41 procent svarar att främst använder högre löner för att behålla duktiga förvaltare. Samtidigt svarar 32 procent att de försöker skapa samma miljö som på små fondbolag för att förvaltarna ska få arbeta mer ostört.

Europa ny favorit

I varje enkät ställer Morningstar även ett antal frågor om framtiden på aktiemarknaderna. Svarsfördelningen har ändrat sig kraftigt jämfört med för tre månader sedan. Tillväxtaktier har tappat i popularitet, andelen som tror att de blir vinnare det närmaste året har minskat från 31 till 18 procent. För första gången i undersökningens historia är gruppen som tror att aktier kommer att ge under 5 procent avkastning de närmaste tolv månaderna större än gruppen som tror att aktier kommer att ge över 10 procent.

Japanska aktier var populärast i juni, (44 procent av svaren), men nu är det istället Europa som flest tror blir vinnare det kommande året. Under hela förra året och början av 2004 var Asien populärast, ofta med nästan hälften av svaren, men i juni var andelen som trodde att asiatiska aktier skulle ge högst avkastning nere i 14 procent. Nu i september har Asien fått fler anhängare och puttat ner Japan till tredje plats.

Samtidigt har fondförvaltarnas skepsis till USA ökat. Andelen som tror att dollarn kommer att vara den sämsta valutan det kommande året har ökat från 55 till 63 procent sedan i juni. Och andelen som tror att amerikanska aktier kommer att ge sämst avkastning det kommande året har ökat från 37 till 54 procent.

Svårt spå framtiden

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger). Fast tänk på att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja).

Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar