Style Box styr nu vår kategorisering

För att grupperingen av fonder ska bli mer rättvis använder Morningstar nu samma metodik för kategorisering som i vår Style Box.

Jonas Lindmark 2004-12-07 | 17:02
Facebook Twitter LinkedIn
Från den 1 december har Morningstar ökat kvaliteten på gränsdragningen mellan de fondkategorier som separerar fonder baserat på storleken på börsbolagen som fonderna investerar i. De två gränsdragningar som främst berör svenska fondsparare är de mellan kategorierna ”Sverige” och ”Sverige, små-/medelstora bolag”, samt mellan kategorierna ”Global” och ”Global, små-/medelstora bolag”.

Tidigare gjordes gränsdragningen i första hand baserat på andelen stora bolag i fondens senast rapporterade innehav. Från 1 december baseras gränsdragningen istället på den genomsnittliga placeringen i Morningstar Style Box under de senaste tre åren. Stora bolag är här de största börsbolag som tillsammans står för 70 procent av det sammanlagda börsvärdet i en region, nästföljande 20 procent är medelstor

a bolag och resterande 10 procent är små bolag. För fonder som rapporterar sina innehav varje kvartal (vilket är det normala för svenskregistrerade fonder) betyder det att placeringen beror på genomsnittet av tolv beräkningar av fondens genomsnittliga storleksvärde (ett vägt medelvärde av börsvärdet på fondens innehav, i relation till alla börsnoterade aktier i samma region).

Även fondbetyg påverkas

Resultatet är att drygt 200 fonder av totalt 25.000 fonder i Europa har bytt fondkategori den här månaden och det påverkar även deras fondbetyg, eftersom Morningstar Rating sätts enbart i relation till övriga fonder i samma kategori.

Den tydligaste effekten för de svenska fondbolagens fonder är att antalet fonder i kategorin ”Sverige, små-/medelstora bolag” har ökat och att flera av de fonder som flyttats till denna kategori har fått lägre fondbetyg. Ett exempel är AMF Aktiefond Sverige som fått sitt fondbetyg sänkt från 5 till 4 stjärnor. Ett annat exempel är Catella Reavinst som fått sitt betyg sänkt från 5 till 3 stjärnor.

Flera fondförvaltare har redan hört av sig till Morningstar och ifrågasatt det rättvisa i vår ändrade kategorisering, som gör att deras fond nu jämförs med rena småbolagsfonder. Debatten är inte ny (se ”Hårdare konkurrens för Didner & Gerge”, länk ovan till höger). Och faktum är att de fonder som har haft en större andel småbolag har haft en fördel under de senaste tre åren (eftersom aktier i små och medelstora börsbolag i snitt har haft en bättre kursutveckling), vilket gör det extra rimligt att jämföra fonder som haft en stor andel små och medelstora bolag med varandra, inte med fonder som enbart investerar i stora börsbolag (till exempel indexfonder som följer OMX).

Notera att den Style Box som visas på hemsidan fortfarande inte behöver stämma överens med fondens kategori, eftersom kategoriseringen baseras på genomsnittet de senaste tre åren.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar