Förvaltarna oense om bolagsstyrning

Fondförvaltarna i Europa har vitt skilda åsikter om fondernas ägaransvar. Frågan har blivit viktigare de senaste tre åren, men få satsar kraftigt ökade resurser.

Jonas Lindmark 2005-03-24 | 10:44
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i elva olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 21 mars och 45 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de 500 miljarder kronor och har 92 olika fonder var.

Skilda åsikter

Månadens tema är fondernas ägaransvar, till exempel att rösta på börsbolagens stämmor och kritisera felaktigt agerande av de bolag där fonderna äger aktier. Samma frågor ställdes för ett år sedan. Resultatet är att åsikterna skiljer sig kraftigt:

”Fondförvaltare ska förv

alta fonder. Företagsledningar ska leda företag. Detta är olika uppgifter och det vore dumt att blanda dessa ansvarsområden” svarar ett fondföretag. Ett annat fondföretag svarar annorlunda: ”Aktieägarna tillsätter chefer som ska leda företaget. Vår roll är att granska cheferna och vid behov engagera oss konstruktiv.”

Resultaten varierar också mellan länder, precis som förra året är det i Storbritannien som fondföretagen är mest aktiva i ägarfrågor. Men även i resten av Europa är frågan viktig. Dock är det precis som förra året en mycket liten andel som kraftigt ökar sina resurser för att delta på bolagsstämmor eller för att försöka påverka företagsledningarna.

Undersökningen innehåller som vanligt även frågor om vad fondbolagen satsar på framöver och vilka regioner och branscher de tror kommer att ge högst avkastning det närmaste året. Västeuropa är inte lika populärt som förra månaden, istället är det fler som tror på Östeuropa. Bland branscherna finns en kraftig ökning för läkemedel.

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil och dessutom finns tidigare undersökningar samlade i ett arkiv (länk ovan till höger).

Svårt spå framtiden

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar