Misstro mot både USA och Ryssland

Fondförvaltarna i Europa är skeptiska till både amerikanska och ryska aktier under 2005, visar den senaste omgången av European Fund Trends.

Jonas Lindmark 2005-01-27 | 22:00
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i tio olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 24 januari och 47 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de 500 miljarder kronor och har 103 olika fonder var.

Polen och Ungern favoriter

Månadens tema är Östeuropa och där är fondförvaltarna betydligt mer positiva till de nya EU-medlemmarna än till Ryssland. 64 procent svarar att fonder som investerar i de tio länder som är på väg att bli en del av den gemensamma marknaden i Europa kommer att ge hö

gre avkastning än världsindex även under 2005. På frågan vilken enskilt aktiebörs av de tio som kommer att stiga mest det kommande året röstar flest på Polen och Ungern.

När det gäller Rysslandsfonder tror bara 40 procent att de kommer att överträffa världsindex. Hela 78 procent svarar att de blivit mer negativa till att investera i Ryssland efter auktionen av Yukos dotterbolag i december. 57 procent anser att investerarna underskattar riskerna med att investera i Ryssland.

Västeuropa bättre

Det är bara ett fåtal fondförvaltare som tror att Östeuropa kommer att bli den bästa aktiemarknaden globalt sett under år 2005. På frågan vilken region som kommer att ge högst avkastning de kommande tolv månaderna är det istället Västeuropa som får flest svar, 32 procent. Därefter kommer Japan och Asien med 21 procent vardera. Bara 15 procent anger Östeuropa som vinnare.

Förlorare blir som vanligt USA-fonderna, om förvaltarna har rätt. Efter tre år i rad då avkastningen från börserna i New York har varit klart lägre än världsindex är det få som tror på en vändning och hela 57 procent svara att USA kommer att ge lägst avkastning även 2005. En förklaring till att pessimismen om världens största aktiemarknad fortsätter att vara stor är rimligen att en majoritet även är fortsatt skeptiska till dollarn. Hela 69 procent svarar att USA-dollarn kommer att utvecklas sämst av de stora valutorna de kommande tolv månaderna.

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger). Dessutom finns tidigare undersökningar samlade i ett arkiv (nästa länk).

Svårt spå framtiden

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar