Högre korträntor bara i USA

Fondförvaltarna i Europa spår stigande styrränta i USA, men oförändrad i Euroland. De långa obligationsräntorna kommer dock att stiga på båda sidorna Atlanten.

Jonas Lindmark 2005-04-28 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i elva olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 25 april och 46 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de 500 miljarder kronor och har 88 olika fonder var. Från Sverige deltar AMF och Robur.

Månadens tema är ränteutvecklingen i Europa och USA. Hela 96 procent av fondförvaltarna svarar att den amerikanska centralbanken, Fed, kommer att höja sin styrränta med 0,25 procentenheter vid nästa möte den 3 maj. Samtliga fondförvaltare är samtidigt överens om att den europeiska centralbanken ECB kommer att fortsätta behålla sin styrränta oförändrad.

Både de korta och de långa räntorna förväntas stiga mer i USA än i Europa de kommande tolv månaderna. Till exempel svarar 31 procent att 3-månaders dollarräntor kommer att stiga mellan 100 och 200 punkter (hundradels procent) det kommande året, medan ingen svarar att euroräntorna kommer att stiga så mycket.

Stigande långräntor betyder att obligationsfonder ger dålig avkastning, så därmed är det naturligt att bara 2 procent svarar att främst räntefonder kommer att lanseras det kommande året. En nyhet är istället att (för första gången sedan februari 2003) det främst är nya hedgefonder och andra mer exotiska typer av fonder som förväntas dominera bland lanseringarna.

Läkemedel och Europa

Som vanligt frågar Morningstar även vilka branscher och regioner på aktiemarknaden som fondförvaltarna tror kommer att ge högst avkastning det kommande året. Nytt i april är att läkemedel är den mest populära bland tolv branscher, hela 30 procent svarar att läkemedelsaktier kommer att ge högst avkastning det kommande året.

Bland sju olika regioner har Europa stärkt sin ställning, hela 44 pocent svarar att europeiska aktier kommer att ge högst avkastning de kommande tolv månaderna. Den tidigare favoriten Asien har nu bara anhängare bland 14 procent av fondförvaltarna.

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil och dessutom finns tidigare undersökningar samlade i ett arkiv (länk ovan till höger). Notera slutligen att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar