Majoritet tydliga pessimister

Nu minskar andelen fondförvaltare som fruktar ökad inflation, visar senaste omgången av Merrill Lynch globala undersökning. Majoriteten har svängt och räknar med svagare tillväxt framöver.

Jonas Lindmark 2005-06-15 | 13:37
Facebook Twitter LinkedIn
För att ge en bild av vad fondförvaltarna tror om framtiden gör den amerikanska investmentbanken Merrill Lynch varje månad en undersökning. Den senaste omgången av "Global Fund Manager Survey" genomfördes under perioden 3 till 9 juni och svaren offentliggjordes i går. De globala frågorna har besvarats av 232 fondförvaltare som tillsammans förvaltar cirka 5.500 miljarder kronor.

Tydliga pessimister

Majoritet fondförvaltare är nu tydligt pessimister. Andelen som svarar att börsföretagens vinster kommer att minska det närmaste året har på tre månader ökat från 39 till 57 procent. Andelen som tror att tillväxten i världseko

nomi kommer att minska har ökat från 33 till 57 procent. Därmed är det nu en tydlig majoritet pessimister, och andelen är den största sedan sommaren 2001.

Samtidigt har andelen som tror att inflationen globalt kommer att vara oförändrad eller minska ökat från 29 till 50 procent på två månader och andelen som tror att de korta räntorna kommer att fortsätta höjas har minskat från 92 till 66 procent. Under förra året var fondförvaltarna nästan helt överens om att inflationen skulle öka och att de korta räntorna skulle följa med uppåt. Men de senaste två månaderna har alltså många bytt åsikt.

Ökad pessimism syns även i många av de andra svaren. Till exempel har andelen som föredrar aktier i stora bolag (som brukar ses som tryggare i dåliga tider) ökat till 71 procent, medan bara 6 procent nu i juni föredrar småbolag.

Inte säkra prognoser

Svaren i undersökningen publiceras på internet (se länk ovan till höger). Notera att det är sällan som fondförvaltarna är ens i närheten av eniga. Normalt är det drygt hälften som tror på en utveckling och knappt hälften som tror motsatsen. Det talar för att vara mycket försiktig vid tolkningar av svaren.

Tänk dessutom på att även om alla svarar ärligt kan man inte få säkra prognoser med denna typ av undersökning, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger ändå ofta en bra bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden. Fast de största vinstmöjligheterna får den som tror att marknaden har fel och vågar gå mot strömmen.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar