Guldstjärna till sex förvaltare

18 fondförvaltare pekas ut som ”bäst i klassen” under år 2005 när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i sex fondkategorier.

Jonas Lindmark 2006-01-16 | 12:24
Facebook Twitter LinkedIn
För sjätte gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Sex personer får en guldstjärna, medan tolv andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2005” (länk till höger).

Ofta är det inte mycket som skiljer, och ibland är det lägre risktagande eller större kundvänlighet som väger tyngre än högst avkastning. Syftet är att uppmärksamma och belöna de individer som har lyckats bäst sett över de senaste ett och tre åren, dels för att locka duktiga fondförvaltarna att kämpa ännu hårdare, dels för att hjälpa fondspararna att hitta fonder som ger bättre resultat i framtiden.

Tre steg i bedömningen

Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste tre åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).

Den här gången ger vi utmärkelse i sex fondkategorier. Som vanligt har vi med det mest populära alternativen för att investera på aktiemarknaden med låg risk (globalfonder) men också de som enbart investerar i svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som investerar i små/medelstora bolag). Bland branschfonderna uppmärksammas den här gången läkemedelsfonder, som förra året fick revansch efter två dåliga år. Dessutom har vi valt ut ett par av de fondkategorier som förra året gav svenska fondsparare högst avkastning och därmed mötte stort intresse från spararna och fick mycket uppmärksamhet i media (Rysslandsfonder och Japanfonder).

Två fondkategorier är med för sjätte året i rad (global och Sverige) och två är med för fjärde gången (Ryssland och Sverige små/medelstora bolag). En kategori har varit med en gång tidigare (Läkemedel) och en är med för första gången (Japan). Två av förra årets sex kategorier har tagits bort (Fastigheter och Östeuropa). Genom att ta med ett begränsat antal kategorier ger vi mer uppmärksamhet till de mest intressanta fondförvaltarna.

Global

Globalfonderna steg förra året i genomsnitt 32 procent räknat i svenska kronor, vilket är den klart bästa värdeutvecklingen av de sex år som utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” delats ut. Orsaken är främst att de flesta globalfonder har ungefär hälften investerat i USA, vilket har varit en nackdel tidigare år men blev lönsamt 2005 främst tack vare att dollarkursen återhämtade 20 procent av tidigare års nedgång.

Årets vinnare är Filip Weintraub som förvaltar Skagen Global. Det är tredje gången han står på prispallen, han vann även förra året och tog silver för tre år sedan. Han har i flera år prioriterat tillväxtmarknader och europeiska aktier, med stora innehav i till exempel Korea och Brasilien. Största innehav i fonden var vid årsskiftet svenska SCA.

Sverige

Sverigefonderna gav hög avkastning för tredje året i rad och flertalet har nu tjänat igen börsraset under åren 2001 och 2002. Förra året klättrade de 33 procent och skillnaden mellan de bästa och sämsta fortsätter att vara ganska liten. Bara två Sverigefonder sticker ut med klart högre avkastning under 2005 (Carlson Sverige Koncis och SKF) så det är 3-årsreultaten som avgör. Därmed blir Ingemar Syréhn på Robur vinnare med 5 stjärnor i Morningstar Rating och fyra Sverigefonder bland topp tio förra året.

Sverige, små-/medelstora bolag

Många av de bästa Sverigefonderna varje år de senaste fyra åren är de som främst investerar i små och medelstora börsbolag. Småbolagsaktier har nämligen tagit revansch på storbolagen hittills under 2000-talet, och därmed är det förvaltare som letar guldkorn bland de minsta börsbolagen som har vunnit i denna kategori. Årets vinnare är Gunnar Lindberg som är anställd av ABN Amro och förvaltar Länsförsäkringar Småbolag. Han vann förra året i kategorin fastighetsfonder och var då trea i denna kategori. Under förra året fortsatte han att utklassa konkurrenterna och får därmed en välförtjänt ny guldmedalj.

Japan

Årets nykomling bland kategorierna är Japanfonder, som först under 2005 blivit ”heta” bland svenska fondsparare. Tokyobörsen har utvecklats bättre än världsindex fyra år i rad och uppgången 2005 blev hela 49 procent räknat i svenska kronor. Bland förvaltarna är det japaner, japaner och britter som dominerar. Bästa svenskregistrerade fond kommer långt, långt efter de bästa. Vinnare är Kiyohide Nagata som förvaltar flera fonder åt brittiska Invesco.

Ryssland

Efter att ha varit bland de sämsta under år 2004, på grund av Yukosskandalen, fick Rysslandsfonderna tack vare stigande oljepriser en rejäl revansch förra året och steg i snitt hela 105 procent. Peter Elam Håkansson, grundare av East Capital, förstärkte sin ställning som Sveriges klart mest framgångsrika Östeuropaförvaltare och har nu en mycket imponerande serie: guldstjärna år 2001, delad fjärdeplats 2002, guld 2003, guld 2004 och guld 2005. Ingen annan har varit lika framgångsrik i denna tävling.

En annan förvaltare med svenska rötter, Mattias Westman hos Prosperity, gav sina Rysslandsfonder ännu högre avkastning under år 2005. Här krävs dock en minsta insättning på 100.000 dollar och informationen till svenska kunder är betydligt sämre.

Läkemedel

Första gången utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” gavs var det baserat på resultaten år 2000 och då var läkemedelsfonder årets stora vinnare med en avkastning på i snitt 56 procent (medan globalfonder tappade 4 procent och Sverigefonder föll 8 procent). Men sedan dess har branschen läkemedel varit en besvikelse med återkommande dålig avkastning, först i absoluta tal och sedan under 2003 och 2004 dålig relativt övriga fonder. Men 2005 kom revanschen då läkemedel åter gav högre avkastning än snittfonden. Carnegie är det fondbolag i Sverige som satsat mest på kompetens inom området, så det är logiskt att det åter är en förvaltare från Carnegie som vinner. För fem år sedan gick guldstjärnan till Henrik Rhenman och han är åter bland de bästa, men hans kollega Anders Hallberg har lyckats ännu bättre, med en avkastning på hela 47 procent.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar