Fortsatt övervikt Japan

Många europeiska fondförvaltare fortsätter att tro på Japan som vinnare under 2006, visar senaste omgången av Morningstars undersökning.

Jonas Lindmark 2006-01-26 | 15:42
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i varje land. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 23 januari och 43 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de motsvarande 470 miljarder kronor vardera.

Övervikt Japan

Månadens tema är Japan, med åtta extra frågor om Tokyobörsen och japansk ekonomi. 65 procent av fondförvaltarna svarar att Japanindex kommer att utvecklas bättre än världsindex och 30 procent tror till och med att Japan kommer att utvecklas bättre än alla andra regioner. Under hösten 2005 a

nsåg dock tidvis en ännu större andel att Japan skulle bli vinnare framöver.

54 procent har en övervikt på minst två procentenheter japanska aktier i sina globala portföljer, medan bara 5 procent har en så stor undervikt. 54 procent svarar också att aktier i stora bolag på Tokyobörsen kommer att utvecklas bättre än småbolag, medan bara 24 procent svarar motsatsen.

Svaren på de ordinarie frågorna behåller i de flesta fall ungefär samma fördelning som tidigare. När det gäller dollarkursen är andelen negativa just nu rekordstor, hela 64 procent svarar att USA-dollarn kommer att utvecklas sämst av de fyra stora valutorna det kommande året. Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil tillsammans med tidigare undersökningar i ett arkiv (länk ovan till höger).

Inte pålitliga prognoser

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar