Svagt världsindex under 2006

En majoritet av fondförvaltarna tror att världsindex får en ensiffrig uppgång räknat i dollar nästa år plus att dollarkursen faller. Det betyder dålig avkastning räknat i svenska kronor. Förvaltarna efterlyser även bättre information om risk.

Jonas Lindmark 2005-12-22 | 18:51
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i varje land. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 19 december och 42 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de motsvarande 450 miljarder kronor vardera.

Som vanligt vid årets slut har Morningstar bett att fondföretagen ska spå utvecklingen för några vanliga börsindex under det kommande året. I lokal valuta förväntas utvecklingen bli bäst för aktiemarknaderna i USA och Japan, medan börserna i Europa förväntas stiga något mindre. Vi redovisar även förra årets prognoser jämfört med utfallet per 21 december och det är tydligt att förvaltarna inte förutsåg den branta uppgången i Europa och Japan. En viktig förklaring k

an vara att återhämtningen för dollarn mot övriga valutor har tagit många på sängen.

71 procent av förvaltarna spår nu att MSCI världsindex i dollar under de närmaste tolv månaderna kommer att stiga mellan 5 och 10 procent. Bara 10 procent tror att uppgången blir lägre än så och 19 procent att den blir högre. När det gäller valutakurser är förvaltarna dessutom i första hand negativa till USA-dollarn, 54 procent svarar att dollarn kommer att utvecklas sämst och 53 procent tror att yenen kommer att utvecklas bäst det kommande året. Kombineras dessa prognoser talar det för en dålig avkastning från aktiefonder under år 2006, räknat i svenska kronor.

Bättre information om risk

Månadens tema är information till andelsägarna. På frågan vilken som är den viktigaste kanalen för att informera svarar 43 procent att hemsidan på internet är viktigast, medan 25 procent svarar månadsbrev. Bara 17 procent anser att den tryckta årsrapporten är viktigast.

En intressant fråga är om fondbolagen ger information om hur mycket de ansvariga personerna själva har investerat i de fonder de förvaltar. Bara 16 procent ger denna typ av information och bland de som svarar nej är det ingen som planerar att börja informera om förvaltarnas egna innehav i fonderna under år 2006.

När det gäller vilken information som i första hand kan förbättras svarar 35 procent informationen om risk. 55 procent av förvaltarna svarar ja på frågan om investerarna har orealistiska förväntningar när det gäller avkastning och risk.

Undersökningen innehåller som vanligt även frågor om den framtida värdeutvecklingen för placeringar i olika länder och branscher. Förvaltarna tror precis som tidigare under hösten starkt på Japan de närmaste 12 månaderna och bland branscherna är läkemedel och finans kvar i topp. Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil tillsammans med tidigare undersökningar i ett arkiv (länk ovan till höger).

Vad ”marknaden” tror

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar