Ägarstyrning har fått ökad betydelse

61 procent av fondförvaltarna i Europa anser att fondernas ägarstyrning av börsbolagen har ökat kraftigt i betydelse de senaste tre åren, visar Morningstars undersökning.

Jonas Lindmark 2006-03-24 | 10:08
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till några av de största fondförvaltarna i varje land. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 20 mars och 40 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de motsvarande 380 miljarder kronor.

Fler mer aktiva ägare

Månadens tema är ”ägarstyrning” och dessa frågor ställdes även i mars 2004 och mars 2005. Förra årets undersökning visade en avmattning i betydelsen av att utöva ägarmakt (se ”Förvaltarna oense om bolagsstyrning”), men i år har andelen som svarar att ägarstyrning ökat kraftigt i betydelse de senaste tre åre

n ökat från 52 till 61 procent.

Storbritannien fortsätter att vara det land där fondförvaltarna ses som mest aktiva. Bara 24 procent av fondförvaltarna svara att de inte tycker att fonder ska vara aktiva ägare, ned från 36 procent förra året.

Europa ersätter Japan

Resten av undersökningen innehåller som vanligt ett dussin frågor som främst fokuserar på vilka typer av investeringar som kommer att utvecklas bäst de kommande 12 månaderna. Några av frågorna har ger i mars ett tydligt ändrat resultat jämfört med i februari: Andelen som tror på tillväxtaktier framöver har minskat från 80 till 58 procent, Europa (andelen upp från 21 till 33 procent) har ersatt Japan som mest populära region och finans (andelen upp från 19 till 23 procent) har ersatt läkemedel som mest populär bland branscherna.

Andra frågor behåller ungefär samma svarsfördelning som tidigare. 74 procent svarar att aktier i stora bolag blir vinnare det kommande året (även 74 procent i februari). 72 procent tror att korta räntefonder utvecklas bättre än långa (65 procent). 58 procent tror att dollarn blir sämsta valuta (63 procent). Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil tillsammans med tidigare undersökningar i ett arkiv (länkar ovan till höger).

Inte pålitliga prognoser

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar