”Följ upp dina investeringar”

Många av de som lyckades bäst i Fond-SM har liksom vinnaren Thorvald Holm placerat maximalt i Bull-fonder. Men hans tips till långsiktiga sparare är sprida pengarna och följa upp regelbundet.

Jonas Lindmark 2012-03-07 | 15:02
Facebook Twitter LinkedIn

Med en avkastning på 41 procent på bara tre månader (från 1 december till 29 februari) vann Thorvald Holm Morningstars tävling Fond-SM. Satsningen på Stockholmsbörsen var helt rätt och avgörande för att komma först var Xact indexfonder med hävstång, som ger 150 och 200 procent av börsindex uppgång.


Thorvald Holm är uppväxt i Skåne men bor sedan 1974 i Linköping. Lång erfarenhet av aktier och fonder med både vinster och förluster har lärt honom att sprida pengarna på flera olika marknader och att det lönar sig att vara aktiv och kontrollera regelbundet hur investeringarna utvecklas.


1. Berätta om din taktik i tävlingen, vilka beslut tror du var avgörande för segern?


– Min taktik var att inte gå emot trenden utan satsa på en bull-market, och då gärna med svenska fonder. Hävstång fick jag med hjälp av Xact Bull och Xact Bull 2. Så få fondbyten som möjligt eftersom man ofta gör fel, alla har säkert upplevt att när man sålt en aktie så stiger den och vice versa. Jag tror att mitt beslut att bevaka mina fondval och inte göra något förhastat byte av fonder samt att förlita mig på marknadens trend var min segermelodi, säger Thorvald Holm.


2. Har du några tips till andra fondsparare, hur de ska göra för att lyckas nå bra avkastning i ett längre perspektiv som 10 år?


– Denna fråga är svår att svara på, för om jag vetat svaret hade jag säkert varit miljonär. Men jag kan ändå säga som alla förståsigpåare: Sprid dina fonder på olika marknader/branscher. Glöm inte bort fonderna utan kontrollera och följ upp dina investeringar så att nya belopp investeras på rätt ställe vid rätt tidpunkt.


3. Du har vunnit andelar i Tundra Pakistanfond som stigit i värde med 11% under tävlingens tre månader – tänker du behålla andelarna eller vad ska du göra med vinstpengarna?


– Jag tänker behålla fondandelarna tillsvidare, eftersom de har haft en bra utveckling till dags dato.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar