Lär dig utvärdera fonderna steg för steg

För fondsparare som vill granska fonder och samtidigt lära sig mer om de viktigaste faktorerna ger nya verktyget Utvärdera en snabb överblick.

Jonas Lindmark 2012-11-15 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

Nu när Morningstar delar sajten i tre delar (med nya röd meny högst upp), så lanserar vi flera nya verktyg för att bättre kunna svara på de vanligaste frågorna om fonder. En vanlig fråga brukar formuleras ungefär så här: ”De fonder jag redan har – är de bra eller dåliga?”


Under ”Utvärdera” i huvudmenyn på nya Guide hittar du en stegvis genomgång av de fem faktorer som fondexperter i första hand brukar granska: Hur hög har avkastningen varit jämfört med andra liknande fonder? Har risktagandet varit normalt? Är kostnaderna låga? Är fondbetygen bra? Har fonden kvar samma förvaltare som tidigare?


Nyckeltalen och viktiga fakta om fonderna visas stegvis i detalj, men sammanfattas även med färgade prickar där grönt är bäst, gult är OK och rött är dåligt. Det går enkelt att backa i utvärderingen och lägga till fler fonder eller kolla om fonderna har presterat bättre under andra tidsperioder. De fonder du valt att granska sparas i sajtens cookie så att det är lätt att återvända till granskningen senare.


Det går även att använda nya Utvärdera för att jämföra fonder innan du köper en av dem. Lägg i så fall in alla de fonder du väljer mellan i portföljen och gå direkt till ”Summering” så får du snabbt en överblick av vilka fonder som är starkast. Till exempel går det snabbt att välja ett fondbolag och Sedan ger var och ett av de fem stegen i utvärderingen mer detaljer, särskilt om du väljer olika tidsperioder för avkastning och risk.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar