Skaffa kunskap om ditt eget sparande

Genom att välja guldfonder sista veckan gick Inger Wahlgren rakt mot trenden och vann det tredje Morningstar Fond-SM. Hennes tips till andra fondsparare är att skaffa kunskap om sitt eget sparande.

Jonas Lindmark 2013-07-04 | 16:29
Facebook Twitter LinkedIn

Tack vare en stark slutspurt som gav avkastningen 29,6 procent på tre månader lyckades Inger Wahlgren ta hem förstapriset i tredje omgången av Morningstars Fond-SM, som pågick från 1 mars till 31 maj. Här berättar hon om tävlingen och ger sina bästa tips.


Berätta om din taktik i tävlingen, vilka beslut tror du var avgörande för segern?


– Tillväxtländer och högriskfonder var min tanke och de som är väldigt volatila och har kraftiga rörelser upp och ned. Jag ville komma rakt in i en uppgång och samtidigt vara beredd att gå ur vid rätt tidpunkt och välja fonder som brukar gå bra vid en nedgång istället.


– Jag gjorde massvis med fondbyten men hade hela tiden en tanke om att marknaden skulle gå ner under april eller maj. Något riktigt börsras blev det inte men marknaden skakade dock till i slutskedet och det räckte precis för att nå förstaplatsen på tävlingens allra sista dag. Jag vann för att jag hade tur att gå rakt emot trenden vid exakt rätt tidpunkt.


Har du några tips till andra fondsparare, hur de ska göra för att lyckas nå bra avkastning i ett längre perspektiv som 10 år?


– Viktigast är att skaffa kunskap om ditt eget sparande. Försök att investera vid rätt tidpunkt och hoppa inte på något som gått bra länge.


– Att kolla olika index tillbaka i tiden är viktigt för att få en uppfattning var man står just nu. Hamnar man fel från början och tappar 50% så måste ju fonden gå upp 100% för att man ska få tillbaka ursprungsvärdet. Försök att minimera förlusterna vid nedgångar, att istället välja säkra papper när marknaden är osäker har man mycket att tjäna på.


– Bra hemsidor har Avanza och Morningstar, där är lätt att hitta information.


Du har vunnit 25.500 kronor – vad tänker du göra med vinstpengarna?


– En liten tur med Hurtigrutten skulle vara spännande.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar