Genmäle från Merrant

Merrant har skickat in ett genmäle på analysen "Jag är nöjd med Brummer".

Jonas Lindmark 2015-12-07 | 8:22
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar.se publicerade den 26 november en artikel med rubriken ”Jag är nöjd med Brummer”. Då artikeln innehåller en rad missuppfattningar och grova insinuationer, önskar Merrant få följande genmäle publicerat:


• Merrant Capital är ett värdepappersbolag som förvaltar fonderna Merrant Alpha Select (USD) och Merrant Alpha Select SEK på diskretionär basis genom uppdragsavtal med fondbolaget Swedbank Management Company i Luxemburg, som ingår i Swedbank-koncernen. Fondbolaget svarar för administration och NAV-beräkningar, riskhantering, regelefterlevnad, internrevision, och rapportering till tillsynsmyndighet samt andra uppgifter som ett fondbolag är skyldiga att upprätthålla.


• Det stämmer att fondens årsredovisning inte ligger på hemsidan eller att vi där redovisar aktuella innehav. Årsredovisningen är dock publik och de institutioner som investerat i Merrants fonder får både årsredovisning och löpande information om vilka hedgefonder och förvaltare som vi investerar i. Lindmark hade kunnat få all information om han hade ringt eller mailat fondbolaget.


• Påståendet att vi tar ut dubbla avgifter är fel. Merrant Alpha Select (USD) tar ut en fast avgift på 1 % samt en rörlig avgift om 20 %. Då Merrant Alpha Select SEK är en matarfond till Merrant Alpha Select (USD) tas varken någon fast eller rörlig avgift. Merrants avgifter finns också tydligt beskriva på Merrants hemsida samt på KIID/basfakta. KIID finns även på fondbolagets hemsida, www.swedbank.lu.


• Lindmark påpekar att Merrant endast har två anställda, vilket han tycker rimmar illa med kostnaderna. Istället för att anställa och bygga upp en egen organisation för administration, compliance och riskkontroll har vi valt att outsourca dessa funktioner till Swedbank, Magnusson Advokatbyrå och FCG. Vi är inte ensamma om att outsourca funktioner. Många andra förvaltare väljer att outsourca för att få bättre flexibilitet och kostnadseffektivitet.


• Lindmark tycker även att den ”redovisade månadsavkastningen är häpnadsväckande jämn”, vilket enligt densamme, troligen beror på att förvaltarna har tagit snedfördelade risker och har haft tur. Det kanske är så att vi har haft tur i snart sju år men det kan ju vara så att vår marknadsneutrala strategi fungerar bra i volatila marknader. Merrant Alpha Select som förvaltas på sjunde året kan sedan starten i augusti 2009 redovisa 75 månadsavkastningar varav endast 5 månader då avkastningen har varit negativ. Det kräver mer än tur.


• I artikeln sägs också att Merrant endast har en fond men flera nedlagda fonder. Vi vill påpeka att det är sju år sedan den senaste fonden lades ned, och att ”survival bias” därför inte är relevant.


Rolf Hagekrans Ulf Sedig
Förvaltare Förvaltare

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar