Läget är dystert, men sälj inte

Morningstars analyschef sammanfattar sin syn på Stockholmsbörsen just nu.

Jonas Lindmark 2000-10-12 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


När denna text skrivs är klockan strax före elva, torsdag förmiddag, och Stockholmsbörsen har återtagit hälften av gårdagens ”ras” på 3,4 procent. Det som hände i går var att amerikanska Motorola gick ut med en vinstvarning, vilket drog med sig världens börser nedåt.

I går eftermiddag var det ett par journalister som ville att jag som ”fondexpert” skulle kommentera utvecklingen. En del av Morningstars läsare vill nog också höra hur jag analysera läget. Här följer därför en sammanfattning:

Inget bra köpläge

Något riktigt ras är det fel att tala om så länge Stockholmsbörsen befinner sig

betydligt högre än för ett år sedan. Visst har aktiekurserna fallit det senaste halvåret, men dessförinnan steg de 75 procent på fem månader. Sista september 1999 var Affärsvärldens Generalindex 3916 och när detta skrivs är det 5229. Alltså fortfarande 33 procent högre än för ett år sedan (se länkar här till höger).

Därmed tycker jag att det är alldeles för tidigt att tala om ”ett bra köpläge” som vissa av aktiemarknadens experter gör. Kom igen om Generalindex har fallit till nivån för två år sedan (strax under 3000). Först då tycker jag att det är ett riktigt köpläge.

Det finns fallhöjd kvar

Men detta är förstås ett argument för att det finns fallhöjd kvar. Ytterligare ett argument för att nedgången kan fortsätta är att amerikanska placerare nu börjar bli nervösa på allvar.

Och det är USA-börserna som främst styr utvecklingen på världens övriga börser. I förra veckans krönika ”Starkare dollar ger fondförluster i USA” (se länk) påpekade jag att för en amerikan har raset i år varit betydligt större. Det beror på att när de svenska aktiekurserna räknas om med en stigande växelkurs så får amerikanen färre dollar.

Under sommaren har många placerare både i USA och här i Sverige uppfattat nedgångarna som köptillfällen, vilket givit tillfälliga återhämtningar. Men ju större nedgång, ju fler bestämmer sig för att ”rädda det som räddas kan” vilket spär på nedgången ytterligare. Och för en amerikan, med dollar i plånboken, upplevs alltså kursfallet som större än för en svensk.

Betyder detta att man bör sälja nu, trots att det redan fallit en bra bit, och räkna med att kunna köpa tillbaka på en lägre nivå?

Tänk på reavinstskatten

Som vanligt måste man ta hänsyn till skattekonsekvenserna. Om du har sparat i en fond i flera år så säljer du troligen med vinst och det ger reavinstskatt. Allt fler politiker förespråkar en sänkt kapitalbeskattning, vilket betyder att det är troligt att skatten blir lägre om du väntar med att sälja. Det talar mot att sälja.

Dessutom finns det ingenting som är svårare än att spå när toppen eller botten är nådd. Och problemet med att försöka är att det inte räcker med att ha 55 procent rätt, eftersom den alternativa avkastningen på ett bankkonto är betydligt lägre än snittavkastningen från aktier. Du måste träffa rätt till 70 procent för att det ska löna sig att hoppa in och ut ur aktiemarknaden. Detta talar också emot att sälja.

Högre förväntad framtida avkastning

För dig som sparar långsiktigt, vilket särskilt gäller pensionssparande, så spelar det faktiskt inte så stor roll att vara med om en nedgång. Om du tappar 20 procent nu så betyder det trots allt bara 1 procent sämre avkastning per år sett över en 20-årsperiod.

Dessutom kan det vara en tröst att ett fortsatt ras ger bättre avkastning på nysparande i framtiden. Alla som räknar med att tjäna mer än de konsumerar de kommande åren (och alltså är nettosparare i statistiken) får en fördel med lägre aktiekurser, eftersom de ger högre förväntad framtida avkastning på nysparande.

Sammanfattningsvis vill jag därför säga: Läget är dystert, men sälj inte.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar