Ericsson fortfarande en dyr aktie

En ny marknadskommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2001-03-13 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Gårdagens vinstvarning från Ericsson bekräftar det jag varnat för de senaste månaderna: IT-branschen riskerar sin första ”recession” under år 2001, alltså oförändrad eller minskad försäljning. För många företag kommer det att betyda fallande intäkter (på grund av prispress) och därmed troligen förluster.

”Jag verkar få rätt” känns rimligt att säga. Den 15 januari spådde jag en sämre utveckling än världsindex (se ”Dystert 2001 för Stockholmsbörsen”). Sedan dess har Generalindex fallit 17 procent medan världsindex bara minskat 4 procent, båda räknade i svenska kronor.

Men nu då? Är botten nådd nu? Tyvärr tror jag att det komme

r många fler negativa överraskningar och att aktiemarknaden inte har förutsett tillräckligt många. Ericsson-aktien kostar trots raset lika mycket som den gjorde för 18 månader sedan, då tillverkningen av mobiltelefoner fortfarande tjänade pengar och tillväxten var god. Så Ericsson är fortfarande en dyr aktie, tycker jag.

Detsamma gäller mycket av Stockholmsbörsen, som har en ovanligt hög andel aktier i tillväxtföretag. Om en långvarig lågkonjunktur innebär att dessa företag inte längre växer, så försvinner en nödvändig förutsättning för de nuvarande aktiekurserna.

För fem månader sedan skrev jag att det är ett riktigt bra köpläge först när Affärsvärldens Generalindex har återvänt till nivån i oktober 1998 (Se ”Läget är dystert men sälj inte”). Det skulle betyda en ytterligare nedgång på 25 procent, vilket kan låta drastiskt. Men då hade börserna rasat på grund av problem som främst fanns på ”emerging markets”. Nu är risken stor att en global recession har börjat.

+ Det vänder ofta när det ser som mörkast ut
- Hög andel tillväxtbolag
- Känslig för sämre export
- Dollarn faller troligen på sikt

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar