Äntligen köpläge för IT-fonder

En ny marknadskommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2001-09-28 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Nu är äntligen IT-aktier rimligt värderade. I min förra kommentar den 27 augusti, med rubriken ”IT-magin fortfarande kvar” (se länk), spådde jag en fortsatt nedgång för IT-aktier. Nedgången kom snabbare än jag trodde.

Den senaste månaden har Nasdaq rasat 24 procent och MSCI World IT 25 procent. Visst har även andra aktier backat, både före och efter terrorattacken i New York, men världsindex har ”bara” tappat 14 procent (allt räknat i dollar).

I ett helt år har jag varit skeptisk till IT-fonder. När Nasdaq rasade för andra gången förra året (från en topp den 31 augusti föll index 25 procent på sex veckor) bedömde jag det som

mycket osannolikt att spekulationsbubblan skulle kunna blåsas upp igen. Och sedan dess har jag varje månad givit negativa prognoser.

Tillfälligt kursrally

Men det senaste raset innebär att hela uppgången sedan sommaren 1997, räknat i dollar, nu är utraderad. Ingen avkastning alls på fyra år – den stigande dollarkursen ligger bakom den värdestegring som fortfarande finns ur svensk synvinkel – samtidigt som branschens långsiktiga tillväxtpotential är obestridd. Det närmaste året tror jag därför att det finns god chans till ett tillfälligt kursrally, när IT-optimisterna repar mod.

Men jag tror att det är klokt att kliva av igen om uppgången blir stor (mer än 30 procent från dagens nivå - Nasdaq 1460 och MSCI World IT 60,3). Jag håller fast vid att IT-branschens första ”recession” blir längre än de flesta tror. När allt fler IT-företag får överkapacitet ger det prispress och minskade intäkter, så även om efterfrågan åter börjar öka nästa år, kan det dröja flera år innan vinsterna återhämtar sig. Även på lång sikt tycker jag fortfarande att det saknas hållbara argument att tro att IT-aktier ”automatiskt” ska ge högre avkastning än aktier i andra typer av företag (se "Tyngre ansvar för IT-förvaltarna", länk ovan till höger). Men nu finns åtminstone inte längre nackdelen att aktierna är orimligt högt värderade.

Som en konsekvens av ovanstående har jag den här veckan för första gången tagit med en IT-fond i en av Morningstars sex PPM-portföljer. Eftersom internetaktier har rasat mest sedan toppen för 18 månader sedan, minus 90 procent, har jag valt SEB Premiefond Internet.

+ Några företag har en mycket ljus framtid
+ IT-aktierna är tillbaka på 1997 års nivå
– Första ”recessionen” för IT-branschen
– Risk att mjukvarutillverkarna får ökade problem

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar