W-kurva lurar ofta USA-optimisterna

En ny marknadskommentar: Nordamerika.

Jonas Lindmark 2002-01-07 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Positiv statistik när det gäller lager, försäljning och nyanmälda arbetslösa har ökat optimismen bland amerikanska prognosmakare, de flesta spår numera att recessionen kommer att ta slut och BNP-tillväxten återvända redan innevarande kvartal. Aktiemarknaden låg som vanligt före, USA-börserna steg kraftigt redan under fjärde kvartalet.

Om optimisterna har rätt så är den nuvarande recessionen bland de kortaste och mildaste, för det var först i slutet på november som ”the National Bureau of Economic Research” officiellt bekräftade att USA-konjunkturen nådde en topp i mars 2001, då sysselsättningen började falla. BNP minskade tredje kva

rtalet förra året och troligen även fjärde. Om statistiken i slutet på april visar att BNP har ökat under årets första kvartal så kommer nog de flesta att tolka det som att recessionen är över.


Fem av sex


Men ett positivt kvartal räcker inte. Stephen Roach, chefekonom hos Morgan Stanley, har i dag publicerat analysen ”Double-Dip Alert” som varnar för att fem av de sex recessioner som USA upplevt mellan 1957 och 1991 innehöll ett eller två positiva kvartal. Men därefter kom ytterligare kvartal med negativ tillväxt. Förklaringen är enligt Stephen Roach att företagen först skär ned sin produktion kraftigt i inledningen av recessionen, men när deras lager har minskat rejält blir de optimistiska och ökar åter produktionen. Samtidigt kommer dock, fem recessioner av sex, ytterligare minskningar av efterfrågan, som efter en tid gör att företagen tvingas att en andra gång minska sin produktion. Resultatet är att lågkonjunkturerna följer en W-kurva.

Det som talar för nya minskningar av efterfrågan senare i år är bland annat obalanser efter IT-bubblan, överkapacitet i industrin, hög skuldsättning, ökad arbetslöshet, plus att nedgången är global, vilket tillsammans kan ge en ond cirkel. Förra årets många räntesänkningar har inte lyckats vända nedgången i investeringar och politikerna i kongressen har misslyckats att komma överens om ett stimulanspaketet.


Rekordlång


Optimisterna hänvisar ofta till att recessionerna under efterkrigstiden i snitt har varit 11 månader. Men enligt Stephen Roach liknar den nuvarande recessionen mer de före andra världskriget, som i snitt var dubbelt så långa. Dessutom var högkonjunkturen fram till i mars rekordlång, nästan tio år, vilket jag tycker talar för att även den nuvarande svackan kommer att bli längre än normalt.

+ Världens största och starkaste ekonomi
+ Rekordlåga korta räntor
– Ond cirkel kan ge lång recession
– Ökad arbetslöshet ger lägre efterfrågan
– Politikerna tvistar om skattesänkningar
– Ökad risk för fallande dollar

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar